Film over Jari Litmanen in première

© IMAGEGLOBE

Tot 25 november loopt in Amsterdam het 25e International Documentary Film Festival. Opmerkelijk is dat er een film over de Finse voetballer Jari Litmanen in première gaat: The King – Jari Litmanen.

Litmanen was een van de opvallendste spelers van het Ajax dat in 1995 de Champions League won. Daarna voetbalde hij onder andere nog bij Barcelona, Liverpool en Fulham.

Regisseur en producent Mika Kaurismäki zegt dat hij het niet meer dan normaal vindt dat er over “een persoonlijkheid als Litmanen, die zo’n belangrijke rol in de Finse sport heeft gespeeld, een film wordt gemaakt.” Hij wil met de film de persoon Litmanen en zijn leven buiten het voetbal meer belichten.

De voetballer bleef altijd een jongen van het volk en was wars van sterallures. “Ik wilde nooit een arrogante klootzak worden, en dat bén ik volgens mij ook nooit geworden”, typeert hij zichzelf. Nog steeds is hij een ijskonijn. “Leuk hoor, king te worden genoemd, of artist, maar ik was voetballer en had het geluk in mooie ploegen te mogen spelen.”

Pas vorig jaar, op zijn veertigste, beëindigde Litmanen zijn actieve loopbaan bij HJK Helsinki. (AL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier