Flitsend Nederland maakt Wereldkampioen Spanje in: 1-5

Iker Casillas (Spanje), na de tweede goal van Arjen Robben (Nederland, 2e rechts). Daryl Janmaat (2e links) en Wesley Sneijder vieren mee. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Een flitsend Nederland, met toppers Robin Van Persie en Arjen Robben, smeerde regerend wereldkampioen Spanje een vernedering van formaat aan. De ‘Gouden Generatie’ ging met 1-5 de boot in een knetterende wedstrijd.

Nederland heeft in de Arena Fonte Nova in Fortaleza de openingswedstrijd in groep B op het WK in Brazilië gewonnen. De vicewereldkampioen vernederde regerend wereldkampioen Spanje verrassend met 1-5 (rust: 1-1) en heeft zo zijn revanche voor de verloren WK-finale van vier jaar geleden in Zuid-Afrika te pakken.

Na een afwachtende beginfase trokken de Spanjaarden langzamerhand het laken naar zich toe. Diego Costa, omwille van zijn naturalisatie constant uitgefloten door het Braziliaanse publiek, en David Silva, die de voorkeur kreeg op Pedro, konden twee prima mogelijkheden echter niet verzilveren. Om op voorsprong te klimmen had La Roja de hulp van scheidsrechter Nicola Rizzoli nodig, want die zag een strafschopovertreding in een sliding van De Vrij op Diego Costa. Xabi Alonso nam van op de stip het cadeau dankbaar aan (1-0).

Nederland, dat onder Louis Van Gaal voor een behouden aanpak met vijf verdedigers kiest, bleek niet aangeslagen en nog voor de rust stonden de bordjes in evenwicht. Daley Blind bediende met een heerlijke diepe bal Robin Van Persie en die kopte in één tijd over Casillas in doel (1-1). Een wereldgoal en wellicht een van de goals die die WK zullen overleven als een van de mooiste.

Nog eens Blind, nu met sensationele Robben

Oranje putte vertrouwen uit die gelijkmaker en enkele minuten na de kampwissel toonde Blind zijn traptechniek nog maar eens. De Ajax-verdediger bediende Arjen Robben, die Ramos en Piqué heerlijk in de wind zette en beheerst afwerkte (1-2). Even later knalde Van Persie op de lat, na een mooie actie met weer Robben, maar dat was slechts uitstel van executie voor de regerende wereldkampioen.

Ontredderde Casillas

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na geharrewar in de zestien en een misser van Spaans keeper Iker Casillas duwde De Vrij na 64 minuten de 1-3 over de doellijn. Een ontstellend zwakke Casillas ging even later opnieuw in de fout en zo kon Van Persie zijn tweede van de avond scoren. Een onherkenbaar ‘La Roja’ moest de kelk tot op de bodem ledigen en tien minuten voor affluiten strafte Robben een counter genadeloos af (1-5).

Man van de match Robin van Persie: ‘Droom voor heel Nederland’

Robin van Persie
Robin van Persie © BELGAIMAGE

Een droom die uitkomt voor heel Nederland. Zo omschreef Robin van Persie bij de Nederlandse openbare omroep NOS onmiddellijk na de sensationele zege op Spanje (1-5) in de eerste wedstrijd van Oranje (groep B) op het WK zijn gevoelens.

‘Dit is onverklaarbaar en fantastisch. Laten we er gewoon van genieten. Aan de andere kant moeten we vanaf morgen ook weer aan Australië denken. Het gaat dan gewoon weer om de volgende wedstrijd. Dit zijn drie prachtige punten, maar dat is nog niet genoeg voor het bereiken van de volgende ronde.’ Van Persie prees bondscoach Louis van Gaal. ‘Hij heeft wekenlang met ons heel hard gewerkt aan deze tactiek. Alles wat hij vooraf heeft gezegd is in de wedstrijd uitgekomen. Dat is ook bijna ongelooflijk.’

Met zijn doelpunten werd Van Persie de eerste Nederlander die op drie WK’s gescoord heeft. In 2006 (Duitsland) en 2010 (Zuid-Afrika) was Van Persie ook trefzeker. De Rotterdammer scoorde in 2006 tegen Ivoorkust, vier jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika maakte Van Persie een doelpunt tegen Kameroen.

Van Gaal: ‘Dit had ik niet verwacht’

Robin van Persie (L) en coach Louis van Gaal (R)
Robin van Persie (L) en coach Louis van Gaal (R) © BELGAIMAGE

Zelfs trainer Louis van Gaal had niet zien aankomen dat Oranje Spanje in het eerste WK-duel zou verpletteren met 1-5. ‘Sterker nog’, sprak de trainer, ‘ik had aanvankelijk de indruk dat het zo’n avond was dat de wereldkampioen de overwinning zou krijgen. In elk geval kregen ze volgens mij meteen al een strafschop cadeau.’

Daarna kreeg Nederland het moeilijk. Van Gaal: ‘Ik zat al na te denken wat ik in de rust zou gaan veranderen. We moesten zien te voorkomen dat we zouden worden weggetikt. Dus moesten we meer naar voren gaan spelen. Dan maakt Van Persie kort voor rust een ongelooflijk doelpunt na een fantastische pass van Daley Blind. Dat veranderde de zaak weer.’ ‘Iedereen was zo blij’, zei Van Gaal na de zege. ‘Het is eigenlijk een droom deze uitslag. Op het veld hebben we elkaar gefeliciteerd. Dat is eigenlijk het mooiste moment na zo’n overwinning. Maar we hebben nog niks hoor, nu op naar het volgende duel met Australië.’

Arjen Robben: ‘Ik krijg kippenvel als ik eraan terugdenk’

Arjen Robben
Arjen Robben © BELGAIMAGE

‘Als ik terugdenk aan onze doelpunten krijg ik nog kippenvel.’ Dat zei uitblinker Arjen Robben na de zege (1-5) van Nederland op Spanje op de eerste speeldag in groep B op het WK in Brazilië. ‘De ene treffer was nog mooier dan de andere’, aldus de speler, die er zelf net als Robin van Persie twee inschoot.

Toch prees Robben vooral de verdediging. ‘Ik ben zo trots op al die jonge jongens die bij ons speelden. Achterin stonden allemaal voetballers die niet eerder op een groot toernooi meededen. Die bleven op een geweldige manier overeind. Dat is fantastisch.’ De winger van Bayern was echter ook realistisch. ‘Iedereen bleef na afloop toch vrij rustig. Dit is nog maar het begin. Als we nu twee keer verliezen, kunnen we gewoon in het vliegtuig naar huis stappen. En dat mag natuurlijk niet gebeuren. Maar laten we nu niet met het hele land gaan roepen dat we al wereldkampioen zijn.’

Vicente del Bosque: ‘Dit is sport’

Vicente Del Bosque
Vicente Del Bosque© BELGAIMAGE

Vicente del Bosque reageerde sportief na afloop van de 1-5 pandoering die zijn Spanje kreeg. ‘Dit is sport. We hebben verloren en die nederlaag moeten we aanvaarden’, verklaarde de Spaanse bondscoach na afloop.

‘Nederland was de beste ploeg na de rust. In de eerste helft domineerden wij en hadden we zelfs via David Silva een uitstekende kans op 2-0, maar vlak daarna viel de gelijkmaker. We hebben fouten gemaakt, maar alle spelers hebben wel gevochten voor een beter resultaat’, aldus Del Bosque.

La Roja moet nu in de volgende twee groepswedstrijden, tegen Chili en Australië, vol aan de bak om de kwalificatie voor de tweede ronde af te dwingen. ‘We zijn ons ervan bewust dat we ons in een lastige situatie bevinden. Nu moeten we samen naar oplossingen zoeken opdat we de wedstrijd tegen Chili kunnen winnen.’

Del Bosque zorgde nog voor een mooi beeld: net voor affluiten, ging hij elke speler op de bank af, en wreef die vaderlijk op het hoofd. (Belga)

Vicente Del Bosque troost zijn troepen
Vicente Del Bosque troost zijn troepen© BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier