Gaastra, trainer van Timmers, wil bondscoach van Nederland worden

© BELGA

Ronald Gaastra leidde vannacht zijn poulain Pieter Timmers nog naar een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Zijn contract bij de Vlaamse Zwemfederatie wordt niet verlengd, maar Gaastra wil nu technisch directeur van de Nederlandse zwembond worden.

Gaastra is zowel trainer van Pieter Timmers als technisch dircteur van de Vlaamse Zwemfederatie. Zijn contract met de federatie loopt binnenkort af en hij wordt opgevolgd door Rik Valcke. Inmiddels heeft Gaastra zich officieel kandidaat gesteld om technisch directeur te worden van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Dat plan ligt al even te rijpen bij de succescoach, die ook Fred Deburggraeve trainde ten tijde van zijn gouden medaille in 1996. Gaastra sprak er al over met KNZB-directeur Jan Kossen op de recente Europese zwemkampioenschappen in Londen. Met het vroegtijdige en tumulteuze vertrek van Joop Alberda werd de post kort nadien vacant.

De Nederlandse zwemmers pakten geen enkele medaille en stelden zo teleur. Gaastra verbindt het vertrek van Alberda met de zwakke prestaties. ‘Hoe kun je je goed voorbereiden in een sfeer vol conflicten?’ werpt Gaastra op. ‘Wat er nu is gebeurd, was te verwachten. Maar de toekomst van het Nederlandse zwemmen ziet er niet slecht uit. Er zijn een aantal zeer goede coaches en nog meer zeer goede zwemmers in ons land. Talent als Marrit Steenbergen en Maarten Brzoskowski zal binnen vier jaar renderen.’

De coach blijft dus optimistisch over het zwemmen in zijn geboorteland. ‘Wat mij betreft, ik ben en blijf een Nederlander. In het geval van Pieter was ik bijvoorbeeld de enige die altijd heeft gezegd dat een medaille het doel was. In België is zo’n optimisme heel ongebruikelijk’, zegt hij. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier