Gedeeld goud voor Tina Maze en Dominique Gisin op Winterspelen in Sotsji

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Een unicum op de Winterspelen in Sotsji: de Sloveense Tina Maze en de Zwitserse Dominique Gisin finishten in exact dezelfde tijd op de afdaling in het alpineskiën en winnen dus beiden goud.

Een primeur op de Olympische Winterspelen in Sotsji: de Sloveense Tina Maze en de Zwitserse Dominique Gisin finishten in exact dezelfde tijd op de afdaling in het alpineskiën en winnen dus beiden goud.

Zowel Maze als Gisin noteerde op de piste van Rosa Khutor een tijd van 1.41,57. Nooit eerder in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen heeft een discipline in het alpineskiën twee kampioenen opgeleverd.

Het brons is voor de Zwitserse Lara Gut, zij was één tiende trager dan Maze en Gisin. Twee favorietes, de Amerikaanse Julia Mancuso en de Duitse Maria Höfl-Riesch, stelden teleur en werden respectievelijk achtste en dertiende.

De 30-jarige Maze pakt zo eindelijk haar eerste olympische titel, na haar twee zilveren medailles van vier jaar geleden op de Winterspelen in Vancouver (reuzenslalom en Super-G).

De twee jaar jongere Gisin won in haar carrière ‘nog maar’ drie wereldbekermanches. Haar gouden plak is bovendien de eerste voor Zwitserland op de afdaling sinds Vreni Schneider in 1994 in het Noorse Lillehammer.

Gisin en Maze zijn de opvolgsters van Lindsey Vonn. De Amerikaanse topper kon haar olympische titel in Sotsji niet verdedigen omwille van een knieblessure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier