Gella goes global

Heel veel mensen kennen Gella Vandecaveye als de ex-judoka die onder andere twee keer wereldkampioen werd en vier keer te bewonderen was op de Olympische Spelen. Maar de Kortrijkse heeft ook het hart op de juiste plaats.

Heel veel mensen kennen Gella Vandecaveye als de ex-judoka die onder andere twee keer wereldkampioen werd en vier keer te bewonderen was op de Olympische Spelen. Maar de Kortrijkse heeft ook het hart op de juiste plaats: in juni 2009 vertrok ze – gepakt en gezakt – met het plan om Rusland, Mongolië, Australië, Nieuw-Zeeland, China, India en Japan te bezoeken.

In Oceanië is ze echter niet beland, ze bleef zeven maanden in China en drie in India. Vandecaveye hing er niet de modale toerist uit, maar durfde zich onder te dompelen in het leven van de minderbedeelden aldaar.

Rijke steden en arme gehuchten, florissante luxehuizen en mensonterende krotten: allemaal zag ze het. Ze keuvelde met Vladimir Poetin en mocht op de thee bij de dalai lama. Ze trok ook foto’s van haar avontuur – het hele boek is verrijkt met vele prachtige beelden.

Uiteindelijk kwam ze in juni 2010 terug naar België. De voormalige Sportpersoonlijkheid van het Jaar goot heel haar verhaal in een mooi, persoonlijk boek. Verrassend, maar dan positief bedoeld. (JG)

‘Gella goes global’ van Gella Vandecaveye werd uitgegeven door Roularta Books, telt 224 pagina’s en kost € 29,95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier