George Weah: van migrant tot president van Liberia?

George Weah © BELGEIMAGE

Oud-topspits en tegenwoordig senator George Weah blijkt vooral populair onder jonge werklozen die naar Europa willen.

Doet zijn naam nog een belletje rinkelen? George Weah is vandaag 51, maar werd in 1995 als aanvaller van het grote AC Milan uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Vandaag koestert de zestigvoudige international, waarbij hij goed was voor 22 treffers, een totaal andere droom.

Weah nam het begin oktober, in de eerste ronde, op tegen in totaal negentien andere presidentskandidaten. De kandidaat voor CDC (Congress for Democratic Change) slaagde in zijn opzet en haalde het, waardoor de voormalige profvoetballer het op 7 november opneemt tegen Joseph Boakai (72) van de Unity Party, de huidige vicepresident.

Weah moet het hebben van de jonge kiezers. Vooral populair is hij onder jonge werkloze Liberianen, die staan te popelen om naar Europa te gaan, op zoek naar een betere toekomst. ‘Ik denk niet dat we mensen moeten tegen- houden’, meent hij. ‘Zelf kreeg ik ook de kans om te doen wat ik wilde. We migreren om ervaring op te doen en andere culturen te leren kennen. Je kunt dan terugkomen om ons land vooruit te helpen en te verbeteren.’

Een boodschap die duidelijk aanslaat. Ook in 2005 lukte het Weah om door te dringen tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Toen moest hij in Monrovia het onderspit delven tegenover Ellen Johnson Sirleaf, die straks aftreedt. ‘Vandaag ben ik een staatsman’, oppert Weah, die na het einde van de tweede Liberiaanse burgeroorlog en zijn afscheid van zijn favoriete sport overstapte naar de politiek. ‘Nu probeer ik vooral mijn gemeenschap te helpen.’

Sinds 20 december 2014 is Weah ook senator, na een duidelijke zege op Robert Sirleaf, de zoon van de presidente. Hij haalde maar liefst 78 procent van de stemmen, waarmee de ex-goaltjesdief ook meteen de eerste verkozen Liberiaanse internationale atleet voor een legislatuur werd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier