Geprikkelde Cavendish slaat toch mea culpa over valpartij

© REUTERS

‘Cav’ reageerde geprikkeld op journalisten die hem met het incident confronteerden, maar nadien sloeg de Brit toch mea culpa. “Het was mijn fout. Ik had beter moeten uitkijken.”

Na een zestigtal rondjes veranderde Cavendish plots van richting en sneed daarbij de Zuid-Koreaan Park Sang Hoon de pas af. Park ging zwaar onderuit en Viviani en de Australiër Glenn O’Sheakon konden de Zuid-Koreaan niet meer ontwijken.

Toen een Braziliaanse journaliste na afloop in de mixed zone aan Cavendish vroeg wat er aan de hand was tussen hem en Viviani, reageerde de Brit ontstemd. “Wat insinueer je?”, beet hij haar toe. Ook de Nederlandse journalist Thijs Zonneveld meldde op Twitter dat ‘Cav’ boos was geworden toen hij hem met de beelden confronteerde en vroeg of hij gediskwalificeerd had moeten worden. “Ik kan je hiervoor vervolgen”, riep hij volgens Zonneveld.

‘Dat is koers’

Wat later was Cavendish al wat gekalmeerd. “Het was mijn fout. Ik had beter moeten uitkijken. Ik hoop dat hij het goed stelt”, zo verwees Cavendish naar Park, die werd overgebracht naar het ziekenhuis. De Brit excuseerde zich ook bij Viviani, maar de Italiaan toonde zich mild in de roes van de zege. “Dat is koers, met fietsen zonder remmen”, haalde hij de schouders op.

Viviani reed ijzersterk en pakte het beslissende punt in de voorlaatste sprint. In tranen reed hij over de finish. “Ik besef het nog niet goed. Dat gaat allicht pas gebeuren wanneer ik in bed lig.” En Cavendish, die moet genoegen nemen met zilver. “Ik heb alles gegeven. Meer kon ik niet doen, dus moet ik er vrede mee nemen. Elia was de beste over de zes disciplines, dus hoed af voor de winnaar”, besloot Cavendish, die voor het eerst eremetaal pakte op de Spelen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier