Giro: Lastig en zonder echte topfavorieten

Zaterdag wordt de 93e Ronde van Italië op gang geschoten in Amsterdam met een tijdrit over goed acht kilometer.

Zaterdag wordt de 93e Ronde van Italië op gang geschoten in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam met een tijdrit over goed acht kilometer. Bij afwezigheid van onder meer ex-winnaar Contador, is Evans topfavoriet.

Het parcours

Het parcours op Italiaanse bodem is niet van de poes. In het programma staan drie tijdritten genoteerd: een ploegentijdrit over 32,5 kilometer, een klimtijdrit naar de gevreesde Kronplatz en een individuele tijdrit in Verona met de beklimming van de Torricelli. Ook de ritten naar de berg Terminillo en één door de Abruzzen naar L’Aquila beloven zwaar te worden.

Maar dat is nog niets vergeleken met de slotweek. De Monte Grappa in de veertiende etappe zal slechts een voorsmaakje zijn van wat de renners daarna nog te wachten staat. Onder meer een aankomst in Peio Terme en een rit van Brescia naar Aprica met onderweg de gevreesde Passo del Mortirolo zullen het de renners lastig maken.

Maar de grootste uitdaging in de drie weken durende Giro is de voorlaatste rit met vier cols boven de tweeduizend meter. Daarvan wordt de Passo di Gavia met zijn 2.618 meter hoogte gegarandeerd de moeilijkste.

Eén topfavoriet

Door de afwezigheid van Alberto Contador, de broertjes Andy en Fränck Schleck, Igor Anton, Samuel Sanchez, de RadioShackploeg van Lance Armstrong en titelverdediger Denis Menchov, is Cadel Evans de topfavoriet.

Het is van 2002 geleden dat de wereldkampioen deelnam aan de Giro. De 33-jarige Evans vreest vooral voor de ritten in Nederland en voor de etappe over de Strade Bianche. Maar heeft er alle vertrouwen in en neemt enkel deel met het doel om te winnen.

In zijn schaduw staan nog drie wielrenners, van wie betwijfeld wordt of ze wel kans maken om de Giro te winnen. Carlos Sastre heeft nog maar weinig gekoerst en achter de conditie van Ivan Basso staan er grote vraagtekens. Alexandre Vinokourov is dan weer in topvorm maar hij mist de nodige ervaring aangezien dit zijn eerste Giro is.

Het Australische kanon

Bradley Wiggins, David Millar, Gustav Erik Larsson, Marco Pinotti, Marzio Bruseghin, Iganatas Kokovalovas en Ritchie Porte maken zaterdag de meeste kans om de eerste roze trui van de Giro aan te trekken.

Maar tijdens de proloog in Amsterdam is het vooral uitkijken naar de bijna 21-jarige Jack Bobridge. Ondanks zijn jonge leeftijd oogt het palmares van de Australische wielrenner nu al indrukwekkend. Vorig jaar werd hij zowel wereldkampioen achtervolging per ploeg als individueel. En in september veroverde hij nog de regenboogtrui tijdrijden bij de beloften.

In de straten van Amsterdam zal moeten blijken wie bestand is tegen het Australische kanon. Misschien kan Bobridge zijn eerste grote ronde uit zijn carrière inzetten met een stunt.

De Belgen

Vier wielrenners zullen België vertegenwoordigen tijdens de Giro 2010. Voor Omega Pharma-Lotto zijn dat Jan Bakelants, Françis De Greef en Olivier Kaisen. Voor Bakelants is het zijn eerste Giro terwijl De Greef twee jaar geleden nog 21e was in Italië. Maar hij vreest voor een herhaling omwille van de zware slotweek.

Bij Quick Step is het uitkijken naar de prestatie van Wouter Weylandt. Hij moet het vertrouwen van Patrick Lefevere herwinnen na een mislukt voorseizoen. Lukt hem dat niet, dan staat zijn toekomst bij de ploeg in vraag.

Strengste ronde ooit

De organisatoren van de Ronde van Italië zeggen dat het “de meest gecontroleerde wedstrijd uit de geschiedenis van het wielrennen” wordt. Met 520 dopingcontroles, een pak meer dan vorig jaar, draait de Giro om “de gezondheid van de renners en het mondiale imago van de wedstrijd en het wielrennen in het algemeen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier