Gokdossier-Ye: van uitstel naar afstel?

Dat het ooit tot effectieve gevangenisstraffen komt, lijkt zo goed als uitgesloten.

Nog altijd weten we niet wie er in het omkoopschandaal rond gokchinees Zheyun Ye terecht zullen moeten staan. De raadkamer stelde zijn beslissing opnieuw uit, nu tot 18 september 2012. Een procesdatum is nog lang niet in zicht.

De verwachtingen waren hoog gespannen dinsdag. Te hoog wellicht. Wie niet beter wist, kreeg de indruk dat de ontknoping nabij was in het grote gok- en omkoopschandaal dat het Belgische voetbal tussen 2004 en 2006 trof. Niets was minder waar. De raadkamer moet alleen beslissen wie er in dit dossier voor de correctionele rechtbank terecht moeten staan. Over de grond van de zaak spreekt ze zich niet uit. Meer dan een stap in een lang nog niet afgelopen procedure is het niet.

Beroepsprocedures

Wanneer het effectief tot een proces komt, is helemaal koffiedik kijken. Gezien het grote aantal betrokkenen leidt het weinig twijfel dat één of meer partijen in beroep en nadien eventueel in cassatie zullen gaan tegen hun doorverwijzing. Wanneer alle beroepsprocedures uitgeput zijn, zullen we al diep in 2013 zitten. Een begin van een proces lijkt er niet voor 2014 in te zitten. Te meer daar zowel de Nederlandstalige als de Franstalige kamers van de Brusselse rechtbanken nu al overbelast zijn en een voetbaldossier als dit er geen prioriteit vormt.

De verwachting is dat het gros van de beklaagden ruim zeven jaar na de feiten zullen inroepen dat de redelijke termijn is overschreden. Sommige advocaten steken nu al niet weg dat ze daarop aansturen. Dat het ooit tot effectieve gevangenisstraffen komt, lijkt zo goed als uitgesloten.

Zheyun Ye De kans dat Zheyun Ye ooit zijn opwachting zal maken in een Belgische rechtszaal, is onbestaande. Het bericht eind januari in Le Soir dat hij door de Belgische onderzoekers in het dossier via het internet ergens in China zou zijn gevonden, blijkt meer dan voorbarig te zijn geweest. Nog altijd is men niet zeker of het wel degelijk om Ye gaat. En stel dat hij het toch is, zal China hem nooit aan België uitleveren.

In gokmiddens in het Verre Oosten is men trouwens al lang zeker dat Ye dood is. De gokchinees ontvluchtte België in november 2005.

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier