Golden State onbedreigd naar tweede NBA-titel?

Stephen Curry en Klay Thompson, ook gekend als The Splash Brothers: beter dan het duo Pippen-Jordan? © BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met een historisch zegerecord op zak begonnen de Golden State Warriors vorig weekend aan de NBA-play-offs. Alleen San Antonio lijkt hen de weg naar een tweede titel op rij te kunnen versperren.

In de NBA-geschiedenis hebben 1423 teams een reguliere competitie afgewerkt. Geen ploeg deed beter dan Golden State de voorbije maanden: 73 zeges op 82 duels, één meer dan de Chicago Bulls in het seizoen 1995/96. De Warriors wonnen ook een recordaantal matchen op verplaatsing (34) en verloren als eerste team ooit geen twee matchen op rij.

Toch brak in de VS de discussie los welke ploeg de beste is: die van Michael Jordan en Scottie Pippen, of die van Stephen Curry en Klay Thompson? Volgens Pippen zouden zijn Bulls de Warriors mákkelijk verslaan, en in een enquête op ESPN.com gaf 70 procent van de 295.000 stemmers hem gelijk. De legendarische status van de Bulls en vooral Michael Jordan hebben Curry’s Warriors dus nog niet bereikt, maar dat doet niets af van hun prestatie.

Met name die van Stephen Curry. Vorig seizoen al MVP, en nu voor de eerste keer topschutter met gemiddeld 29,9 punten (6,1 meer dan in 2014/15, de grootste stijging ooit voor een regerende MVP). De point guard scoorde ook liefst 402 driepunters, 116 (!) stuks meer dan zijn (toen al fenomenale) NBA-record van 2014/15 (286). Er wordt nu al voorspeld dat Spicy Curry unaniem tot MVP verkozen zal worden, en ook dat zou uniek zijn.

Bovenal is Golden State echter een team, dat teert op driepunters en op een vloeiende balcirculatie. Toch leken ze de laatste weken wat scherpte te hebben verloren met onverwachte thuisnederlagen tegen Boston en Minnesota. Dat zette Golden State echter recht met twee overwinningen op vier dagen tegen grote concurrent San Antonio Spurs. Vooral die in Texas was veelbetekenend, want Tim Duncan en co hadden hun vorige 39 matchen in het AT&T Center gewonnen en hadden nog slechts twee zeges nodig om het enige ongeslagen thuisteam in de NBA-geschiedenis te worden. Maar daar staken Curry en co dus een stokje voor, weliswaar niet moeiteloos (86-92). San Antonio hanteerde immers de tactiek waarmee het in maart de Warriors al eens had verslagen: het tempo flink naar beneden halen – de enige strategie die tegen hen lijkt te werken.

Spurscoach Gregg Popovich maakte zich dan ook niet veel zorgen: zijn Spurs wonnen, in de schaduw van het gehypete Golden State, liefst 67 matchen, als de beste nummer twee ooit in de NBA, inclusief het beste thuisrecord ooit (40-1). Mede dankzij twee jonge sterren: Kawhi Leonard en LaMarcus Aldrigde. Popovich’ hoop is dat de Warriors te veel energie hebben gestoken in het zegerecord en dat hen dat in de Western Conference Finals, tegen de (frissere) Spurs, zuur zal opbreken.

Nu al gaat immers iedereen ervan uit dat dat de twee finalisten in het westen zullen worden, waarvan de winnaar ook de NBA-kroon zal pakken. Want ook LeBron James lijkt met zijn Cleveland Cavaliers (de favoriet voor de titel in het oosten) niet opgewassen tegen de Spurs of de Warriors.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier