Golden State vs Cleveland: onuitgegeven finale in de NBA (video)

LeBron James © Reuters
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers: dat zijn de twee finalisten in de NBA Play-offs. Twee teams die de voorbije decennia voornamelijk tot de kneusjes van de klas behoorden. Waar komen ze plots vandaan?

Ok, bovenstaande stelling gaat niet helemaal op voor Cleveland, dat ook in de jaren 2000 al sterk presteerde. Dat had veel, zoniet alles, te maken met de opkomst van LeBron James, de MVP van 2009, 2010, 2012 en 2013. James begon zijn carrière bij Cleveland en leidde het team toen al een eerste keer vanuit de anonimiteit naar de play-offs. Maar echt meedoen voor de prijzen zat er in die periode (2004-2010) nog niet in. In die context forceerde James een transfer naar Miami Heat, waar hij, geflankeerd door andere kleppers als Dwyane Wade en Chris Bosh, twee NBA-titels zou behalen.

Bij het begin van dit seizoen keerde de talentrijke forward terug naar zijn heimat en dat loont meteen. Dit keer zorgde het bestuur van de Cavs wel voor voldoende steun in de rug van James. Onder meer Kevin Love en James Jones werden ingelijfd als versterkingen. Spelverdeler Kyrie Irving werd behouden. Dat de Cavs in de finale staan is dus eigenlijk niet zo verwonderlijk. Ook in de reguliere competitie toonden ze hun klasse al en eindigde Cleveland als tweede in de Eastern Conference. Onderweg naar de Finals elimineerde Cleveland eerst Boston, dan Chicago en vervolgens Atlanta. Enkel Chicago kon hen iets of wat irriteren door tweemaal te winnen, de overige duels eindigden telkens op 4-0. Knap werk van David Blatt, de Israëlische topcoach met serieuze adelbrieven in het Europese basketbal, maar nu bezig aan zijn eerste seizoen als coach in de VS.

Met dank aan Curry

Opmerkelijker is de plotse status die de Golden State Warriors verwierven. In de jaren ’70 was de franchise succesvol, met onder andere een NBA titel in 1975, maar nadien konden de Warriors nog zelden hun spieren doen rollen. Een wedstrijd tegen Golden State stond in de jaren tachtig, negentig en de nillies gelijk aan een ‘makkelijk hapje’.

Onder impuls van spelverdeler en driepuntspecialist Stephen Curry, onlangs verkozen tot MVP, won Golden State dit seizoen 67 van zijn 82 wedstrijden. Cijfers zoals enkel de legendarische teams à la Boston en Chicago lieten optekenen. Ook in de play-offs maakten Curry & Co hun status waar: achtereenvolgens New Orleans Pelicans, Memphis Grizzlies en Houston Rockets gingen voor de bijl.

Splash Brothers vs King James

Wie is nu favoriet in de finale? Daarvoor wordt toch in de richting gekeken van de Warriors. Ook volgens de bookmakers zijn zij favoriet. Zij gelden meer als een (h)echt team, terwijl Cleveland toch vooral afhangt van individuen. Curry vormt bijvoorbeeld een uitstekend duo met Klay Thompson, net als Curry een rasschutter. Samen knallen ze vanachter de driepuntlijn vijandelijke defensies aan flarden. ‘The Splash Brothers’ smeren alvast de kanonnen om ook ‘fort’ James te slopen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dit zijn de data voor de NBA Finals, gespeeld naar een best of seven (thuisploeg tussen haakjes):

4 juni en 7 juni (Golden State), 9 en 11 juni (Cleveland), 14 juni (Golden State), 16 juni (Cleveland), 19 juni (Golden State).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier