Gouden 4x100m vrouwen gehuldigd op Memorial: Herbekijk de ‘ceremonie’ van De Ideale Wereld (video)

© Canvas

Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zullen op 9 september tijdens de Memorial Van Damme gehuldigd worden voor de gouden medaille die ze behaalden op de Olympische Spelen in 2008. Eerder dit jaar zette De Ideale Wereld de estafetteploeg al op heel eigen wijze in de bloemetjes.

Dinsdagavond maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de Russische aflossingsploeg die op de Spelen van 2008 in Peking goud veroverde in de 4×100 meter die medaille moet inleveren. Het goud komt logischerwijs naar België, dat in de finale tweede werd. “Hopelijk geraken die gouden medailles op tijd hier”, zo verklaart Memorial-organisator Wilfried Meert aan persagentschap Belga.

Een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya leverde sporen op van testosteron en steroïden, waarna het IOC oordeelde dat Rusland geen aanspraak meer kan maken op het goud.

Het is nu wel nog aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen.

“Eerder sprak ik al met Pierre-Olivier Beckers (voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, nvdr.) en Jacques Rogge, indertijd voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), over het idee om de 4x100m-vrouwen te huldigen op de Memorial. Zij vonden dit ook geweldig”, aldus Meert. “Het is beter om een mooie huldiging te hebben voor bijna 50.000 toeschouwers dan een intiem moment bij het IOC. Alleen dienden we nog te wachten op het resultaat van het B-staal van de Russin, en dat moesten we weten voor de Memorial zou plaatsvinden.”

“Nu moeten er nieuwe medailles gemaakt worden”, vervolgde Meert. “Ik kan me niet indenken dat die Russinnen hun eremetaal zullen terugsturen. Het is de bedoeling om Gevaert en co. hun gouden medailles tijdens de Memorial te overhandigen. Ik denk dat we er van uit mogen gaan dat die medailles er op tijd zullen zijn. Met Pierre-Olivier Beckers hebben we voldoende invloed in het IOC om dat proces te bespoedigen.”

De Ideale Wereld: ‘Dopingvrije podiumceremonie’

Eind mei zag het er al naar uit dat er een dopinggeurtje hing rond de Russische gouden medaille van 8 acht jaar geleden. Toen ging Sven De Leijer bij de Belgische estafetteploeg langs om werk te maken van een ‘Dopingvrije podiumceremonie’.

Herbekijk hier het fragment:

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier