Groen licht voor herstart van alle sportcompetities in Vlaanderen

© Belga Image

In heel Vlaanderen kunnen de sportcompetities hervatten, nu ook in de provincie Antwerpen sportactiviteiten kunnen doorgaan volgens de protocollen die zijn opgesteld door de Vlaamse sportpartners.

De sportpartners adviseren om de wedstrijden te laten plaatsvinden zonder publiek, als dat praktisch en financieel haalbaar is, net om de sportactiviteiten zelf te vrijwaren, meldt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

‘Er kan nu ook opnieuw in heel Vlaanderen op hetzelfde niveau gesport worden, nu ook in de provincie Antwerpen opnieuw sportactiviteiten kunnen doorgaan volgens de protocollen die opgesteld zijn door de Vlaamse sportpartners’, klinkt het. ‘Alle competities kunnen desgewenst hervatten.’ Indien nodig, zijn de lokale besturen en sportfederaties weliswaar nog altijd gemachtigd om strengere maatregelen te treffen.

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx maakte woensdag bekend dat voortaan de door de minister goedgekeurde sectorale protocollen geldig zijn bij alle sporten in georganiseerd verband. De provincie kan nu dus sporten volgens de Vlaamse protocollen. De restricties in de provincie waren immers een rem op alle interprovinciale provincies, legt de woordvoerder van Weyts uit.

Hoewel de Veiligheidsraad toestemming gaf om tot maximaal 100 (indoor) of 200 (outdoor) toeschouwers toe te laten, adviseren de Vlaamse sportpartners om de wedstrijden zonder publiek te laten plaatsvinden, als dit haalbaar is. Op die manier willen ze de sportactiviteiten zelf vrijwaren.

Weyts meldt nog dat de sportsector over de veiligheid van sporters en eventuele toeschouwers waakt met ‘gedetailleerde protocollen, repetitief testen en kordaat optreden waar nodig’. Alle protocollen kunnen geraadpleegd worden op www.sport.vlaanderen.