Hannes Obreno: het dark horse van Team Belgium

Hannes Obreno © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Roeier Hannes Obreno, die vandaag zijn kwartfinale afwerkt, zou wel eens het dark horsevan Team Belgium kunnen zijn.

Roeier Hannes Obreno, die zijn kwartfinale afwerkt, zou wel eens het dark horse van Team Belgium kunnen zijn. Als belofte al wereldtop op de skiff (vierde en tweede op het WK 2012 en 2013) en vorig jaar werd hij, op zijn pas 24e, al vijfde op het EK bij de senioren. Daarna hoopte de Bruggeling op het WK zijn olympisch ticket te veroveren, maar daar ging hij in de B-finale ten onder aan de druk.

Werkt sindsdien met een psycholoog en samen met opgedreven trainingsuren en een (nog) betere techniek leverde dat zijn vruchten af: derde op de World Cup in Varese, vierde op het EK in Brandenburg (waar hij op slechts 19 honderdsten van brons strandde), en overtuigend winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern. De Belgische roeibond kon echter slechts één ticket uitdelen, en die ging terecht naar Obreno, ten nadele van het duo Tim Brys en Nils Van Zandweghe die in hun dubbeltwee nochtans ook hadden gewonnen in Luzern.

Door die kwalificatie viel er een pak druk weg, en dat bleek in juni op de prestigieuze Henley Royal Regatta in Londen, het Wimbledon van het roeien. Obreno versloeg er in de finale (in een rechtstreeks duel) regerend olympisch kampioen en vijfvoudig wereld kampioen Mahe Drysdale. En die had nochtans zijn zinnen gezet op het zegerecord in Henley.

Na die prestatie hoopt de West-Vlaming in Rio op een finaleplaats (top zes), wat op zijn 25e al bijzonder knap zou zijn. In het fysieke bijzonder zware skiffnummer zijn alle toppers immers een pak ouder: Europees kampioen Damir Martin is 28, Mindaugas Griskonis, zilver op het EK, 30, wereldkampioen Ondrej Synek 33 en Drysdale 37. Al die klepper zijn bovendien een pak groter en zwaarder dan Obreno, met zijn ‘slechts’ 1m84 voor 84 kg. Drysdale meet 2m01 voor 99 kg, Synek 1m98 voor 98 kg. De Bruggeling compenseert dat echter met een sublieme techniek, die zeker op moeilijk roeiwater met veel wind van pas komt. Zoals in Rio, op het laatste deel van de olympische roeibaan. De voorbije dagen werd het roeiprogramma zelfs meermaals overhoop gegooid door de te wilde golven. Die wisselvallig omstandigheden kan alleen maar in het voordeel van Obreno spelen.

Een medaille is dus allerminst uitgesloten, maar wellicht zal de West-Vlaming uitkomen in de buurt van zijn Brugse voorganger in de skiff, Tim Maeyens. Die eindigde in 2004 in Athene als zesde en in 2008 in Peking als vierde, met Dirk Crois als coach, die nu ook Obreno traint.

Kans op goud: 5%, kans op medaille: 20%.

Competitie (al zal dat programma wellicht nog gewijzigd worden): dinsdag 9/8 kwartfinale vanaf 13.30 uur, donderdag 11/8 halve finales om 14.10 uur, zaterdag 13/8 finale om 15 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier