Heersbrandt geen kans op finale

François Heersbrandt heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100m vlinderslag. Hij eindigde achtste en laatste in zijn halve finale in 52.71. Michael Phelps won zijn reeks.

Heersbrandt bleef 49 honderdsten boven het Belgisch record dat hij donderdagvoormiddag in de reeksen had gezwommen en de zestiende tijd van alle halvefinalisten. De Amerikaan Michael Phelps was de snelste in de reeks van Heersbrandt in 50.86, enkele minuten nadat hij op de 200m wisselslag zijn 20ste olympische medaille ooit had behaald. De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos won de tweede halve finale in 51.42. François Heersbrandt had een tijd van 51.85 moeten zwemmen voor een plaats in de finale, en dus een pak beter moeten doen dan zijn Belgisch record van 52.22. De 22-jarige zwemmer was aan zijn tweede Spelen toe; vier jaar geleden in Peking werd hij 37ste. “Ik ben niet echt ontgoocheld”, reageerde Heersbrandt, die ’s ochtends in de reeksen zijn Belgisch record met 7 honderdsten had aangescherpt tot 52.22. “Ik had vooraf al gezegd dat ik deze wedstrijd als een bonus beschouwde na vanochtend. De vermoeidheid zat echt nog in mijn lichaam. Dat speelde me toch wel parten. Natuurlijk had ik graag opnieuw mijn record gebroken, maar in een halve finale is dat uiteindelijk niet zo belangrijk. Wat telt is de plaats en de eventuele finale die daaraan vasthangt. Maar ik wist vooraf dat een finale een bijna onmogelijke opdracht zou worden”. Voor de 22-jarige Heersbrandt, die er vier jaar geleden ook al bij was in Peking, zit zijn tornooi er nu op. Hij blijft wel nog tot eind volgende week in Londen om de slotceremonie mee te maken. “En daarna ga ik wat vakantie nemen. Mijn seizoen duurt al meer dan elf maanden. Dat heb ik wel verdiend.”