Het geheim van de Jamaicanen

© AFP

Na drie dagen atletiek op de Olympische Spelen van Londen heeft Jamaica meteen vier medailles op zak, alle vier op sprintnummers, en daar komen er waarschijnlijk nog bij.

Usain Bolt en Yohan Blake wonnen voor Jamaica respectievelijk goud en zilver op de 100 meter in Londen. Ook op hetzelfde nummer bij de vrouwen was het Jamaica boven, met Shelly-Ann Fraser-Pryce (goud) en Veronica Campbell-Brown (brons).

Vier jaar geleden won Jamaica, een eiland van niet eens drie miljoen inwoners, in Peking behalve goud op de 100, 200 en 4×400 meter bij de mannen, ook drie gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles bij de dames op de 100, 200, 400 meter, de 400 meter horden en de 4×400 meter.

Het goud van Trelawny Opmerkelijk is dat de meeste Jamaicaanse atleten die op wereldniveau actief zijn of waren afkomstig zijn van Trelawny, een van de veertien districten van het land. Naast Usain Bolt en Veronica Campbell-Brown zijn dat Marvin Anderson, Ricardo Chambers, Omar Brown, Michael Frater, Lindel Frater, George Kerr, Lerone Clarke, Michael Green, Inez Turner, Janice Turner, Yvette Turner, Debbie-Ann Parris, Sanya Richards-Ross (die voor de VS goud pakte op de 400 meter maar in Jamaica werd geboren), Audrey Reid, Astia Walker en Rosemary Whyte – en Ben Johnson, die voor Canada uitkwam maar geboren is in Falmouth.

“De omgeving en de levensstijl in de landelijke gebieden draagt daar toe bij”, zegt mister De Souza van de William Knibb High School, waar Bolt tot spurter werd gevormd. “Het gemiddelde kind wandelt hier niet maar loopt bij alles wat het doet. Wanneer ouders zeggen ‘ga eens naar de winkel’, dan loop je, bergop en bergaf. Dat bevordert de fysieke ontwikkeling.”

Slaven

De meeste Jamaicanen stammen af van uit West-Afrika geïmporteerde slaven van wie alleen de sterksten overleefden; en Trelawny telde de meeste suikerrietplantages van het eiland en ook het grootste aantal marrons, weggelopen slaven die overleefden in de wildernis.

“Wij zijn heel competitief ingesteld en aangetrokken door de traditie en het succes van Jamaicaanse spurters. Willen winnen zit van klein af in ons, onze ouders willen ons snel zien lopen en dat begint al in de kleuterklas. Op de basisschool wordt er al heel ernstig getraind en in het secundair onderwijs wordt er keihard getraind in het vooruitzicht van de Champs, het jaarlijkse interscholenkampioenschap in het nationale stadion in Kingston waar telkens twintig- tot dertigduizend mensen naar nieuw talent komen kijken.”

Het talent rendeert dankzij het systeem en de toenemende kwaliteit van de coaches, zegt miss Thorpe, gewezen hoofd sport van de William Knibb High School. “Nergens elders in de wereld bestaat het Jamaicaanse model: het harde trainingsregime en de harde competitie tussen de secundaire scholen op vele ontwikkelingsmeetings als voorbereiding op de Champs. Onze coaches worden ook steeds beter, groter in aantal en je vindt ze tegenwoordig al op lagereschoolniveau. Ook dat maakt van Jamaica een unieke plaats.” (CV/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content