Het sportevent: 1500m schaatsen met Bart Swings

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Leuvense schaatser en skeelerkampioen Bart Swings is op de Olympische Winterspelen in Sotsji dé Belgische medaillehoop.

Op de 1500 meter, daar moet het allemaal gaan gebeuren voor de zopas 23 jaar geworden snelschaatser. De 5000 meter (waar hij vierde werd) en de 1000 meter (waaraan hij in laatste instantie als reserve mocht deelnemen) dienden de voorbije week slechts als opwarmertjes voor zijn favoriete 1500 meter. De afstand waarop hij in januari jongstleden nog een overwinning behaalde in de wereldbekermanche te Heerenveen.

In het voordeel van Swings speelt alvast dat de Nederlander Sven Kramer, de grote slokop van het mondiale ijsschaatsen, forfait geeft voor de 1500. In zijn plaats rijdt echter Jan Blokhuijzen, Europees kampioen allround… sowieso een te duchten tegenstander in de race naar een medaille.

“Van de Nederlanders weet je dat ze er zullen staan”, liet Swings eerder op de week optekenen. Maar zijn coach, Jelle Spruyt, vertrouwt evenzeer op de goede vorm van zijn poulain.

Spruyt: “Als alles lukt, kan hij hoog eindigen in de 1500m. Zijn vierde plaats van zaterdag (op de 5000 meter, nvdr) geeft Bart natuurlijk wel vertrouwen. De rest schaatst goed, maar wij schaatsen ook goed. We moeten echter opletten, want in de vijf kilometer heb je wat meer speling. Als je in de 1500 meter een fout maakt, is de kans zeer groot dat het gedaan is.”

Wie de documentaire zag die Sporza maakte over Bart Swings weet dat de Leuvenaar er alles aan gedaan heeft om te pieken in Sotsji. Krachttraining, werken aan de schaatstechniek, de explosiviteit…

Rekening houdend met het feit dat Swings nog maar enkele jaren geleden de overstap maakte van skeeleren – de discipline waarin hij zowat alles won wat er te winnen valt – naar de ijspiste, bestaat er nog een grote groeimarge. Sotsji is bijlange geen eindpunt, de Spelen van 2018 in Pyeongchang moeten de grote finale worden.

De Winterspelen van 2014 eindigen voor Bart Swings met de 10 kilometer op dinsdag 18 februari. Daar heeft onze landgenoot wellicht weinig kans tegenover de Oranje-armada. Kortom, de 1500 meter is where the magic will happen. Schreeuw de longen uit uw lijf tijdens de live uitzending op Sporza, zaterdag om 14.30u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier