‘Het verhaal van Thorup bij Gent lijkt ten einde… maar of deze malaise zijn verantwoordelijkheid is?’

Jess Thorup
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de malaise bij KAA Gent, de juridische strijd van KV Mechelen en de Europese campagne van de Antwerp Giants.

KAA Gent kende een rampweek, met verlies in de bekerfinale tegen Mechelen en dit weekend opnieuw verlies tegen aartsrivaal Club Brugge. Welke verklaring is er voor deze malaise?

JACQUES SYS: Een gebrek aan efficiëntie voorin en een gebrek aan vertrouwen algemeen. Ze waren nochtans goed begonnen aan de play-offs: die thuismatch tegen Standard hadden ze altijd moeten winnen, maar ze wrongen toen ontelbare kansen de nek om. In deze PO1 konden ze tot nog toe slechts drie keer scoren, dat zegt genoeg.

Ligt dat aan de kwaliteit? Ten dele, je kunt immers niet zeggen dat het kwalitatief een topelftal is. Maar je ziet ook minder beweging rond de bal, waardoor het spel dikwijls te traag verloopt.

Ik vond vooral de bekerfinale tegen KV Mechelen ontluisterend. Dat ze er niet in slagen een match naar hun hand te zetten tegen een ploeg die al zes weken zonder competitievoetbal zat, wijst op een gebrek aan vertrouwen. Op dat vlak konden ze zich tegen Club Brugge een beetje herpakken, maar het bleef allemaal te weinig efficiënt. Met ook de nodige dosis pech: twee goals afgekeurd door de VAR, een bal tegen de lat van Verstraete…

Coach Jess Thorup oogde na afloop enorm aangeslagen. Dat zal ook wel te maken hebben met het gesprek dat hij eerder op de week voerde met het bestuur. Voorzitter Ivan De Witte verklaarde na de verloren bekermatch openlijk dat zijn ploeg geen antwoord had gevonden op de tactiek van KV Mechelen… tja, dan weet je het wel.

Hoe zullen de andere clubs reageren als Mechelen gelijk krijgt voor die burgerlijke rechtbank? Dan wordt het een ware procedureslag, waarvan niemand het einde kan zien.

Het verhaal van Thorup bij Gent lijkt ten einde. Maar of deze malaise zijn verantwoordelijkheid is, laat ik in het midden. Thorup is in moeilijke omstandigheden overeind gebleven, vind ik. Hij loodste de Buffalo’s vanuit een penibele situatie alsnog naar PO1 en zoals gezegd was die eerste wedstrijd tegen Standard verre van slecht. Het hoogst haalbare is nu die vijfde plek en een waterkansje op Europees voetbal.

Het bestuur mag ook eens de hand in eigen boezem steken. De voorbije seizoenen heeft Gent heel wat sterke krachten laten vertrekken -weliswaar soms uit noodzaak- en is er niet verder gebouwd op de fundamenten van de kampioenenploeg. Ze zijn weer afgegleden naar inconsistentie, terwijl ze net zo op zoek waren naar stabiliteit aan de top. Met straks wellicht een derde trainer sinds het vertrek van Vanhaezebrouck en alweer een nieuw begin. Ze zijn dringend aan bezinning toe.

KV Mechelen trekt naar de burgerrechtbank om de opgelegde kalender van de Geschillencommissie van de KBVB aan te vechten. Daarmee dreigt het dossier rond het matchfixingschandaal een regelrechte chaos te worden. Zet Malinwa hiermee haar sympathieke imago op het spel?

SYS: Het is niet onlogisch dat zij op alle mogelijke manieren hun vel proberen te redden. Wat mij meer bezighoudt, is wat dit zal teweegbrengen bij de andere clubs. Hoe zullen zij reageren als Mechelen gelijk krijgt voor die burgerlijke rechtbank? Dan wordt het een ware procedureslag, waarvan niemand het einde kan zien. Alle betrokken clubs hebben topadvocaten onder de arm genomen. Voeg daar een wankel bondsreglement aan toe en dan weet je dat er een stortvloed aan rechtszaken zal volgen. Dat krijg je volgens mij nooit meer uitgeklaard tegen juni. Wat betekent dat een aantal clubs de voorbereiding op het nieuwe seizoen zullen starten zonder te weten in welke reeks ze uitkomen. Een nooit geziene chaos dreigt.

Mechelen voelt zich geviseerd omdat de bond de rechtszaak in sneltreinvaart wil afwerken, met telkens maar twee dagen tussen de zitting om verweer te organiseren. Bondsprocureur Kris Wagner verklaarde dat de advocaat van KV Mechelen toch genoeg personeel in dienst heeft om dossiers door te nemen. Daardoor ontstaat inderdaad de indruk dat timing belangrijker wordt dan de juiste rechtspraak. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Voor het imago van het Belgische voetbal is dit barslecht. Wie weet komen ze straks met een compromis, een competitie met 19 ploegen bijvoorbeeld. Want het heeft geen zin om die competitiestart te gaan uitstellen, zulke processen kunnen immers nog jaren aanslepen.

De Antwerp Giants mochten dit weekend de Final Four in de Champions League basketbal organiseren en pakten daarin uiteindelijk de derde plaats. Welke waarde moeten we daaraan hechten?

SYS: Die Final Four was uitstekende promotie voor de Belgische basketbalwereld. Voor de halve finales op vrijdagavond geraakten de meer dan 17000 zitjes in het Sportpaleis allemaal uitverkocht en ook voor de troosting en de finale op zondag zat die immense zaal bijna helemaal vol. De stad Antwerpen en de club ontvingen van de wereldbasketfederatie FIBA complimenten voor de vlekkeloze organisatie.

Sportief is die derde plaats van Antwerp Giants al even knap. Zeker als je in acht neemt dat het hun eerste deelname was aan die Champions League, de tweede belangrijkste Europese bekercompetitie na de Euroleague, en ze eerst nog drie kwalificatierondes moesten overleven om de poulefase te bereiken. Als je dan een podiumplaats behaalt, heb je het zeer goed gedaan.

Vrijdagavond bleek Tenerife een maatje te groot, maar op zondag in de troosting toonden de Giants nogmaals hun mentale kracht door in die ondankbare wedstrijd ruim de maat te nemen van Brose Bamberg, toch een topploeg in de sterke Duitse competitie. Ze hadden al een beker van België op zak, nu een bronzen Europese medaille en straks vertrekken ze als favoriet in de Belgische play-offs. Het kan een heel mooi jaar worden voor het Antwerpse basketbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier