Heylen: ‘Bij de Vlaamse judobond heerst er momenteel chaos’

© BELGA

Judoka Ilse Heylen (36) pakte recent op de Grand Prix van Miami een bronzen medaille en pareerde zo de kritiek als zou ze versleten zijn. In Sport/Voetbalmagazine bijt ze van zich af.

S/VM: Die medaille in Miami was het gevolg van opborrelende frustratie?

Ilse Heylen: “Toch een beetje. Ik kreeg overal de reactie: ‘Ilse, zou je niet beter stoppen?’ Binnen de judowereld kreeg ik het gevoel dat men dacht: loop die hier nu nog rond?! Maar niemand zei het rechtuit, tenzij al lachend.”

S/VM: Begon je toch te twijfelen over het verderzetten van je carrière?

“Een paar weken geleden heb ik bijscholing gegeven aan judodocenten en daar was iedereen zeer lovend over. Dat deed me even twijfelen. Maar vlak erna kwam dan die prestatie in Miami en kreeg ik de bevestiging dat ik toch nog altijd mijn plaats heb bij de judotop. Had mijn blessure in Parijs (een spierscheur, nvdr) erger geweest, was dit natuurlijk een ander verhaal. Nu was ik drie maanden uit roulatie, dat viel best mee.”

S/VM: Heb je het gevoel dat je nog een grootste prestatie in je hebt? Bijvoorbeeld op het WK in Rio, eind augustus.

“Dat is mogelijk, ja. Maar dan moet alles meezitten: een goede loting en zelf een superdag hebben. Ik heb dit seizoen nog vijf grote afspraken, de eerstkomende de Grand Slam in Moskou (20 juli), als voorbereiding op het WK in Rio (27 augustus). Het EK heb ik gemist door blessure, op de Masters was ik nog niet helemaal klaar, dus het WK is mijn laatste grote doel van dit jaar. Daar wil ik op het podium staan.”

S/VM: Dirk Van Tichelt pakte in Miami een gouden medaille, ook hij lijkt er weer bovenop na een mindere periode?

“Dirk is zeer wisselvallig. De top bereiken is gemakkelijker dan er te blijven, dat heeft hij de voorbije jaren ondervonden. Hij kan op het WK zeker een medaille halen.”

S/VM: En Charline Van Snick, medaillewinnaar op de jongste Spelen?

“Iedereen wist al langer dat Charline het talent bezit om medailles te behalen. Alleen is het bij haar een mentale kwestie. Na de Spelen had ze tijd nodig om zich weer op te laden. Bovendien boterde het niet echt met haar trainer. Maar het talent om aan de top mee te draaien heeft ze sowieso.”

S/VM: Hoe staat het met de toekomst van het Belgische judo? Komt er nieuw talent aan?

“Langs Waalse kant wel -Lola Mansour en Toma Nikiforov-, maar bij de Vlaamse federatie is het momenteel chaos en dat heeft zijn weerslag op de doorstroming van talent. Er is nog steeds geen nieuwe bondscoach, nu hoorde ik dat er midden juli een Poolse trainer (Robert Krawczyk, nvdr) zou voorgesteld worden. Hopelijk komt er snel een beslissing, want voorlopig moeten al die jongeren het zonder schema en trainer stellen. Voor mij heeft dat weinig invloed, ik heb mijn persoonlijke begeleider.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier