Hiphopsensatie Roméo Elvis weigert officiële Rode Duivels-hymne

Roméo Elvis (vooraan) en Le Motel. © PHOTOPQR/VOIX DU NORD/MAXPPP
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Roméo Elvis geldt als dé rijzende ster aan het Belgische muziekfirmament. Met zijn achteloze, maar energieke hiphop scoort hij tegenwoordig zowel in Wallonië als Vlaanderen. In die mate dat de KBVB hem polste om het WK-lied voor de Rode Duivels te schrijven. Maar Roméo weigerde.

In 2014, naar aanleiding van het WK voetbal in Brazilië, mocht Stromae zich wagen aan een hymne die als soundtrack voor onze Rode Duivels zou fungeren. Twee jaar geleden waren het dj-broers Like Mike en Dimitri Vegas die met de eer gingen lopen. Voor het komende WK in Rusland werd Damso aangeduid als leverancier van het officiële WK-lied van onze Belgische nationale ploeg. Damso is een rapper uit Brussel, een van de vele telgen uit de bloeiende hiphopscène in onze hoofdstad.

De ongekroonde koning van die hiphop-posse is echter Roméo Elvis, al jaren populair in Wallonië en Frankrijk, maar dit jaar met de singles Diable en Drôle de question ook helemaal doorgebroken in Vlaanderen. In een interview met onze collega’s van Knack Focus legt Roméo Elvis (25), door Focus trouwens verkozen tot ‘man van het jaar’, uit waarom hij het aanbod van de KBVB naast zich neerlegde… ondanks zijn grote liefde voor het voetbalspelletje. Hij speelde bij de jeugd van Linkebeek, zijn vader Serge Van Laeken (bassist van eightiesgroep Allez Allez) was een trouwe abonnee bij RWDM en zelf staat Roméo geregeld met een shirt van Chelsea of Juventus op het podium. In zijn songs wemelt het van de referenties naar bekende voetbalnamen zoals José Mourinho, Wayne Rooney, David Beckham, Eric Cantona, Eden Hazard en Marouane Fellaini.

Maar een Rode Duivels-hymne zag hij dus niet zitten. ‘Ik was de eerste die ze bij de KBVB voor die WK-song gevraagd hebben’, bekent Roméo Elvis. ‘Maar ik heb nee gezegd. Omdat zoiets in de eerste plaats een mediacircus is. Ik zou een rolletje moeten spelen, als ‘vertegenwoordiger’ in van die rode shirts moeten opdraven voor commercials en clips. Dat zie ik mezelf niet doen. Het is me te populair, ik denk dat ik er iets te veel hipster voor ben. Ik heb niet de ambitie om de nieuwe Stromae te worden. Pas op: ik was geflatteerd door de vraag, omdat ik voetbalfan ben, en omdat ik het een hele eer vond dat de bond mij erkende als een artiest die Vlamingen en Franstaligen kan samenbrengen.’

Na het njet van Roméo Elvis kwam de Belgische voetbalbond bij zijn makker Damso uit. Al viel dat niet bij iedereen in goede aarde. Uit politieke hoek kwam er kritiek omdat zijn teksten vaak seksistisch en gewelddadig zouden zijn. Roméo neemt het op voor zijn collega en kameraad: ‘Fucking ridicuul vond ik dat. Puur tijdverlies. Heb je Viviane Teitelbaum (MR-politica, nvdr) gehoord? ‘Geef Damso een rode kaart!’ zei ze. Alsof ze een glazen bol heeft, waarin ze nu al gezien heeft met wat voor een songtekst hij op de proppen zal komen. Nonsens! Oké, Damso hanteert wel eens straffe taal in zijn lyrics, maar dat gaat hij heus niet doen in een commercieel nummer voor de Rode Duivels.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier