Hockey World League: zo bent u helemaal mee

Red Lions © Belga Image

Het toernooi in Brasschaat (20 juni – 5 juli) is het tweede luik van de derde ronde (halve finale) van de Hockey World League 2014-2015. De Belgische mannen (Red Lions) en vrouwen (Red Panthers) kunnen er zich plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

Van 20 juni tot en met 5 juli vindt op de velden van KHC Dragons in Brasschaat de tweede halve finale van de Hockey World League plaats, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Het is het belangrijkste hockey-evenement in België. De eerste halve finale bij de mannen vond in Buenos Aires plaats, bij de vrouwen in Valencia.

Belgen rechtstreeks in halve finale

De halve finales zijn eigenlijk de derde ronde van de Hockey World League 2014-2015 en de fase waarin de 11 beste landen op de wereldranglijst hun intrede doen.

Bij de mannen zijn dat onder andere de Red Lions, Europees vicekampioen (2013) en nummer vier van de wereld. De nummers 12 tot en met 19 zijn reeds in de tweede ronde gestart, de rest in de eerste ronde.

De Red Panthers staan op de 12e plaats op de wereldranking, maar als gastland mogen ze net als de Spaanse vrouwen rechtstreeks in de halve finale aantreden.

Groepen

In totaal spelen – zowel bij de mannen als bij de vrouwen – 20 landen in de halve finales, 10 per halve finale. In Brasschaat zijn dat bij de mannen naast België (4e van de wereld) ook Australië (1), Groot-Brittannië (5), India (9), Pakistan (10), Maleisië (12), Ierland (14), Polen (17), Frankrijk (18) en China (31). Bij de vrouwen zakken naar ons land af: Nederland (1), Australië (2), Nieuw-Zeeland (4), Zuid-Korea (9), Japan (10), India (13), Italië (16), Azerbeidzjan (19) en Polen (23).

Elke halve finale is nog eens onderverdeeld in twee groepen. De Red Lions starten in Brasschaat in een groep met Groot-Brittannië, Maleisië, Ierland en China – op papier allemaal zwakkere tegenstanders dus. De Red Panthers nemen het in hun groep op tegen Australië, Nieuw-Zeeland, India en Polen.

Olympische Spelen

De beste zeven landen van de halve finales in Brasschaat, Buenos Aires en Valencia krijgen een ticket voor de finale van de World League, die in december gespeeld wordt in India (mannen) en Argentinië (vrouwen).

Belangrijker is echter: de beste drie ploegen van de halve finale in Brasschaat mogen sowieso volgend jaar afzakken naar Rio de Janeiro. Ook de vierde kan zich kwalificeren, maar is afhankelijk van de andere resultaten in de World League. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier