Hoe de ene F1-superster bliksemsnel de andere vervangt

© BELGAIMAGE

Stoffel Vandoorne rijdt volgend seizoen wellicht niet meer in de formule 1. En dat is niet eens een verrassing.

Het was een zaterdag op het circuit van Spa-Francorchamps, nog geen maand geleden, en de verhoudingen waren ook nu weer gerespecteerd. Lewis Hamilton had de snelste kwalificatieronde afgewerkt, Sebastian Vettel was tweede. In het zog van de twee protagonisten pakten Esteban Ocon en Sergio Pérez de derde en vierde plaats op de startgrid. Hun noodlijdende team, Sahara Force India F1 Team, was eind juli onder curatele geplaatst en net overgenomen door een groep investeerders rond de Canadese miljardair Lawrence Stroll. Onder een nieuwe naam, Racing Point Force India F1 Team, vlamden ze op zondag naar een 5e (Pérez) en 6e plaats (Ocon).

Iedereen lijkt te vergeten hoe Max Verstappen tijdens zijn debuutseizoen bij Toro Rosso bijzonder wisselvallig was en zijn ster pas bij Red Bull begon te fonkelen.

In de paddock werd geklonken op het prille succes, maar insiders wisten toen al dat Ocon volgend seizoen plaats zou moeten maken voor Lance Stroll – zoon van -, die dit jaar voor Williams Martini Racing een schamele 6 punten bijeen harkte. Het ‘slachtoffer’, de 21-jarige Fransman, werd vorig seizoen met 87 punten achtste in het WK en heeft momenteel na twee zesde plaatsen (België en Italië) 45 punten…

De winnaar in Spa-Francorchamps, Vettel, legde de vinger op de wonde. ‘Dit is nu eenmaal eigen aan de manier waarop de F1 wordt gerund. Er komt een nieuwe jongen die meteen als superheld wordt bestempeld, een paar maanden erna is er al een nieuwe superheld en straks komt er ongetwijfeld een super-superheld.’

Fonkelen bij Red Bull

Een quote die perfect van toepassing kan zijn op Stoffel Vandoorne, die op het einde van het seizoen door McLaren aan de kant wordt geschoven. De West-Vlaming werd een paar jaar geleden, nadat hij de GP2 in 2015 met een zelden gezien overwicht had gedomineerd, als een van die ‘superhelden’ gelanceerd. Dit jaar is Charles Leclerc, die volgend seizoen voor Ferrari rijdt, het nieuwste godenkind van de F1. Max Verstappen is dat al een tijdje, al lijkt iedereen vergeten hoe hij tijdens zijn debuutseizoen bij Toro Rosso bijzonder wisselvallig was en zijn ster pas bij Red Bull begon te fonkelen. Die kans heeft Vandoorne niet gehad.

13 punten in zijn eerste seizoen en dit jaar amper 8 is natuurlijk te weinig, maar de omstandigheden waren hem allesbehalve gunstig gezind. De ‘oorlog’ met Honda (motor) vorig jaar en de ondermaatse wagen dit seizoen: zelfs een competitiebeest als tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso, zelf amper 44 punten, kon het niet meer aanzien en is bezig aan zijn laatste races in de formule 1.

Vandoorne, die de hoop op een ander team of een positie als testrijder nog niet heeft opgegeven, wordt bij McLaren opgevolgd door Lando Norris: 18 jaar en de nieuwe ‘super-superheld’. Vader Adam Norris is een private investeerder met een geschat vermogen van om en bij de 300 miljoen – dat helpt altijd -, die er ooit van droomde om professioneel wielrenner te worden. Hij trainde een jaar in België, werd te licht bevonden en hield aan zijn grote droom een Vlaamse… vrouw over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier