I Am The Secret Footballer

Het Britse voetbal was dit jaar in de ban van een boek. ‘I Am The Secret Footballer: Lifting The Lid On The Beautiful Game’ is het verhaal van een topspeler die anoniem wil blijven.

Ooit droomde hij ervan profvoetballer te worden, maar na een lange loopbaan in de Premier League stelt hij het hele gedoe in vraag. ‘Ik zou dit allemaal niet moeten vertellen, maar toch doe ik het.’

Zo klapt de anonieme profvoetballer uit de biecht over collega’s die een scheve schaats rijden, over de druk van pers en publiek, over de aanslag op je sociale leven.

‘Voetballers zijn fantastisch voer voor de kranten. Bij elke club waarvoor ik gespeeld heb werd minstens één speler door zijn vrouw of vriendin betrapt. Maar heel veel spelersvrouwen knijpen in zo’n geval een oogje dicht omdat ze weten dat ze hun luilekkerleventje kwijt zijn als ze hun valiezen pakken. Ik ken er die hun vent op heterdaad betrapten, even gingen shoppen, thuiskwamen en het eten op tafel zetten alsof er niks was gebeurd’, is één van de vele ontluisterende passages in het boek.

Sport/Voetbalmagazine wijdde er een ruime reportage en zelfs een cover aan. In de Britse pers ging de hype een eigen leven leiden, uiteindelijk werd er meer gegist naar de identiteit van de ‘geheime’ voetballer dan dat er aandacht uitging naar de inhoud van wat hij te vertellen had. Een merkwaardig en ophefmakend relaas. (MS)

‘I am the Secret Footballer: Lifting the Lid on the Beautiful Game’ werd uitgegeven bij Guardian Books, telt 238 pagina’s en kost 16,55 euro. Bestellen kan via amazon.fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier