IAAF erkent wereldrecord van Nafissatou Thiam niet

© Belga

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) homologeert het wereldrecord vijfkamp indoor bij de junioren van Nafissatou Thiam niet.

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) homologeert het wereldrecord vijfkamp indoor bij de junioren van Nafissatou Thiam niet. Onze 18-jarige landgenote kan die beslissing wel nog aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Nafissatou Thiam behaalde op 3 februari op het Belgisch kampioenschap in Gent 4.558 punten en deed daarmee beter dan de 4.535 van de Zweedse Carolina Kluft op 1 maart 2002.

Te laat

Er was echter geen dopingcontroleur van de Vlaamse Gemeenschap meer aanwezig. Een controleur van de Franstalige Gemeenschap voerde de controle pas een dag na de wedstrijd bij Thiam thuis uit. Om het record door de IAAF te laten homologeren, had ze echter meteen na de competitie ter plekke gecontroleerd moeten worden.

In een verklaring meldt de IAAF dat het record niet wordt gehomologeerd op basis van regel 260.6 van de IAAF. Die stelt dat dergelijke beslissing kan worden genomen bij afwezigheid van een dopingcontrole meteen na de competitie.

Thiam kan zich nu nog wenden tot het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier