IJzersterke Andy Murray klopt David Goffin en bezorgt Britten eindzege

David Goffin speelt tegen Andy Murray in de Davis Cup 2015 © Belga

Groot-Brittannië heeft zich in Flanders Expo in Gent tot eindwinnaar van de Davis Cup tennis gekroond.

Groot-Brittannië heeft zich zondag in Flanders Expo in Gent tot eindwinnaar van de Davis Cup tennis gekroond. Het was ’s werelds nummer twee Andy Murray die de Britten het derde en beslissende punt in de finale tegen België schonk, hij haalde het in drie sets van David Goffin (ATP 16): 3-6, 5-7 en 3-6. Zo kwamen ‘The Brits’ in de finale op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong en pakken ze hun tiende eindzege in de prestigieuze landencompetitie.

Andy Murray klopt David Goffin op de Davis Cup 2015
Andy Murray klopt David Goffin op de Davis Cup 2015© Belga

De Britten stonden na het dubbelspel van zaterdag – waarin Andy en Jamie Murray in vier sets de maat hadden genomen van Goffin en Steve Darcis – al op een 1-2 voorsprong en hadden dus nog één puntje nodig om de eindwinst op zak te steken. Daar zorgde – wie anders dan – Andy Murray voor.

Hij speelde ijzersterk tegen een meer dan degelijke Goffin en bezorgde het Britse team na 2 uur en 54 minuten het delirium. Voor de Britten is het de allereerste eindzege sinds 1936, toen namen ze op Wimbledon met 3-2 de maat van Australië.

België stond pas voor de tweede keer in de tennisgeschiedenis in de finale, in 1904 verloor het met 5-0 van de Britse Eilanden. Op de erelijst volgt Groot-Brittannië Zwitserland op.

Geklopt met ervaring

De ervaring om samen dubbel te spelen en om meer dubbelwedstrijden op de teller te hebben. Dat maakte volgens de Belgische Davis Cup-kapitein Johan Van Herckhet verschil.

Van Herck opteerde in het dubbelspel in Flanders Expo voor beide Luikenaars, die nooit eerder samen dubbelden in Davis Cup-verband. “De beslissing viel vanmorgen. Steve en David waren altijd al mijn eerste plan, maar het was even afwachten hoe David zijn vijfsetter van gisteren (tegen Kyle Edmund) verteerd had”, aldus Van Herck.

“We wisten dat we niet meteen veel aan het net moesten verschijnen tegen de broers Murray en dus opteerden we er voor om iets meer vanop de achterlijn te spelen. Dat was ook de juiste tactiek.”

De Belgische kapitein kan zijn ploeg in ieder geval niets verwijten. “We hebben alles geprobeerd en kregen ook wel kansen om meer te doen, zeker in de eerste drie sets. Jammer genoeg hebben we die niet benut, het was ook vooral de ervaring van de tegenstrever die de doorslag gaf. We hebben veel energie en concentratie in dit dubbelspel gestopt en hebben er echt alles aan gedaan. Ik kan mijn spelers niets verwijten, als team win je samen en verlies je samen.”

Duel vijf in finale komt er niet, Groot-Brittannië klopt België met 1-3

Het vijfde en laatste duel in de finale van de Davis Cup tennis tussen België en Groot-Brittannië wordt niet meer gespeeld. Dat blijkt uit de reglementen van de Internationale Tennisfederatie (ITF), het gaat om de zogeheten ‘dead rubber policy’.

Als een team na vier wedstrijden op een (onoverbrugbare) 3-1 voorsprong staat én er in het eerste enkelspel van zondag minstens drie sets gespeeld worden (wanneer er dus geen opgaves zijn), komt er geen vijfde duel, meldt de ITF.

Na de 3-6, 5-7 en 3-6 zege van Andy Murray (ATP 2) van zondagnamiddag in Flanders Expo tegen David Goffin (ATP 16) kwamen de Britten op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong in de finale tegen België en verzekerden ze zich van hun tiende eindzege in de Davis Cup. Duel vijf – op papier tussen Ruben Bemelmans (ATP 108) en Kyle Edmund (ATP 100) – komt er dus niet. De Britten winnen de finale met 1-3.

Groot-Brittannië heeft zich dankzij zijn tiende eindzege op de derde plaats in het landenklassement van de Davis Cup genesteld. Andy Murray en co stonden tot voor zondag met negen eindzeges – hun laatste dateerde al wel van 1936 – op een met Frankrijk gedeelde derde plaats, maar staan nu alleen op het derde schavotje. De Verenigde Staten blijven wel ruim leider met 32 zeges, Australië volgt als tweede met 28 eindoverwinningen.

Palmares:

  1. Verenigde Staten 32 zeges
  2. Australië 28
  3. Groot-Brittannië 10
  4. Frankrijk 9
  5. Zweden 7
  6. Spanje 5
  7. Duitsland 3
  8. Rusland 2
  9. Tsjechië 2
  10. Zuid-Afrika / Kroatië / Italië / Servië / Tsjecho-Slowakije / Zwitserland 1

Andy Murray heeft zichzelf ook een nieuw plaatsje in de geschiedenisboeken van de Davis Cup tennis bezorgd.

Door in de finale tegen België zijn beide enkelwedstrijden – tegen Ruben Bemelmans en David Goffin – winnend af te sluiten, won hij dit jaar al zijn acht enkelpartijen in de Davis Cup.

Zo is de 28-jarige Schot nog maar de derde speler sinds John McEnroe1982) en Mats Wilander (1983) die aan die knappe 8-0 komt in één jaar tijd sinds de introductie van de Wereldgroep (1981).

Door met zijn broer Jamie zaterdag ook het dubbelspel te winnen tegen de Belgen – en zo dus drie zeges in de finale te pakken – is hij pas de vierde tennisser die elf duels winnend weet af te sluiten in een Davis Cup-jaar (na McEnroe in 1982, Michael Stich in 1993 en Ivan Ljubicic in 2005).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier