Ik, Zlatan

De dertigjarige Zweedse international Zlatan Ibrahimovic is en blijft een speciaal heerschap, zo blijkt wanneer je zijn autobiografie doorneemt.

‘Ik, Zlatan’ verscheen bij VBK Uitgevers België, telt 334 pagina’s en kost € 19,95.

Dat hij in de Serie A wordt vereerd vanwege zijn individualistische ingesteldheid staat in schril contrast met het collectieve denken van Josep Guardiola bij FC Barcelona. Vandaar ook dat zijn passage in Catalonië beperkt bleef tot twee seizoenen. “Guardiola is een topcoach, maar ik veroordeel hem als mens. Hij vernietigde mijn droom, hij verjaagde me. Nu weet ik dat het soms beter is om te blijven dromen dan je dromen te vervullen”, weet Ibrahimovic.

Hij begrijpt dat mensen hem een egoïstische klootzak vinden. Maar Zlatan – wiens Bosnische vader de burgeroorlog in Joegoslavië meemaakte, dat geen plaats kon geven en zich in de drank stortte – is meer dan dat. Een geniale gek, een ordinaire straatvechter uit het getto van Malmö, maar ook een artiest met de bal én een groot kind. Dit boek is vaak heel confronterend en gaat geen enkel thema uit de weg. “Alles draait om passie en wilskracht, dat is de boodschap van mijn levensverhaal. En wees vooral jezelf.” Wijze woorden. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier