India onder druk wegens rampzalige organisatie Gemenebestspelen

© Foto's BBC

Het sportevenement start over 10 dagen, maar het regent klachten over gebrekkige veiligheid en faciliteiten in het atletendorp.

Na Canada en Schotland heeft nu ook Nieuw-Zeeland beslist om het vertrek van zijn atleten naar New Delhi voor de Gemenebestspelen uit te stellen. Het sportevenement start over tien dagen, maar het regent klachten over gebrekkige veiligheid en faciliteiten in het atletendorp.

“Dit is teleurstellend,” zei delegatiehoofd Mike Stanley. “De problemen zijn nog niet opgelost en het dorp is niet klaar voor de atleten. Het gaat niet over comfort of luxe, wel over hygiëne en veiligheid”.

Normaal gezien moesten de Nieuw-Zeelandse atleten dit weekend naar India afreizen, maar het vertrek wordt uitgesteld naar dinsdag. Ook Australië denkt erover dat te doen.

Klachten

De Gemenebestspelen of Commonwealth Games vinden plaats van 3 tot 14 oktober in New Delhi. India maakt zich sterk dat het een van de succesvolste edities ooit wordt, maar verschillende landen hebben al voorbehoud aangetekend over hun deelname.

Verschillende atleten willen de verplaatsing immers niet maken omwille van de slechte staat van het atletendorp, de instorting van een plafond en een voetgangersburg in een van de stadions en de vrees over de veiligheid.

Onhygiënisch

De BBC bemachtigde foto’s van binnenin het atletendorp, dat zo’n 7.000 atleten moet ontvangen.

Daarop zijn onder andere overstromingen, lekkende toiletten, vuile badkamers, onafgewerkte appartementen en zelfs pootafdrukken van dieren op de bedden te zien. Bekijk de foto’s hier.

Spoedberaad

Michael Fennel, de voorzitter van de Commonwealth Games Federation, wordt donderdag in New Delhi verwacht voor een spoedberaad met de Indiase premier Manmohan Singh.

De Gemenebestspelen vinden elke vier jaar plaats en zijn na de Olympische Zomerspelen het grootste sportevenement ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier