Internationale Zwembond neemt dopingonthullingen over Russisch zwemmen ‘erg serieus’

Zwemmen op de Olympische Spelen in Londen © Belga Image

Toplui van het Russische antidopingagentschap zouden tienduizenden euro’s hebben veil gehad om zwemmers niet op doping te laten controleren, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). De Internationale Zwembond (FINA) laat weten de onthullingen ‘erg serieus’ te nemen.

Volgens onderzoek van de FAZ en de Engelse krant The Times zouden Grigory Rodchenkov, de voormalige directeur van het antidopinglab in Moskou, en Nikita Kamaev, de in februari gestorven ex-baas van het Russisch antidopingagentschap (RUSADA), de Russische zwemfederatie tot 3 miljoen roebel (ongeveer 68.000 euro) hebben voorgesteld om bepaalde zwemmers niet te laten onderwerpen aan dopingcontroles. De feiten zouden dateren van voor de Spelen van Londen (2012).

De Russische zwemfederatie, die niet zou ingegaan zijn op de aanbiedingen, onthoudt zich van commentaar. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft de informatie overgemaakt aan zijn onderzoekers.

De Internationale Zwembond (FINA) neemt de onthullingen ‘erg serieus’ en roept zij die bewijzen hebben op om deze over te maken aan het FINA en de autoriteiten, zodat de noodzakkelijke stappen genomen kunnen worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier