Internetoplichters richten zich op WK

Via valse mails en aanbiedingen proberen ze persoonlijke en financiële informatie van hun slachtoffers te verkrijgen.

Cybercriminelen richten hun pijlen op voetbalfans naar aanleiding van de Wereldbeker voetbal die op 11 juni van start gaat in Zuid-Afrika. Via valse mails en aanbiedingen proberen ze persoonlijke en financiële informatie van hun slachtoffers te verkrijgen.

Er zijn al miljoenen valse e-mails onderschept en honderden websites ontdekt die beweren dat fans er tickets kunnen winnen voor de wereldbekerwedstrijden of er online de matchen kunnen bekijken. Ook zijn er heel wat valse aanbiedingen voor vluchten, hotelverblijven of VIP-kaarten.

Het Global Intelligence Network van het softwarebedrijf Symantec ontdekte de internetfraude. Dat netwerk controleert het internetverkeer via sensoren in vier miljoen computers verspreid over 200 landen.

Internetoplichters versturen dagelijks ongeveer 100 miljoen junkmails. Van zodra een internetgebruiker op een link in zo’n e-mail klikt, wordt er een software gedownload die alle persoonlijke informatie, zoals bankgegevens en paswoorden, steelt.

Om mensen in de val te lokken, gebruiken de fraudeurs aanlokkelijke titels voor hun mails. Zo verspreiden ze heel wat e-mails met Nelson Mandela’s naam erin.

De Afrikaanse regionale Symantec-directeur Gordon Love geeft alle surfende voetbalfans de volgende raad mee: “Als iets te goed lijkt om waar te zijn, gaat het meestal om oplichting. Klik dus niet op verdachte links in e-mails of op websites.”

De organisator van het WK voetbal adviseert de fans om alleen tickets te kopen bij geautoriseerde bedrijven die officiële tickets aanbieden.

Cybercriminelen slaan vooral toe bij grote evenementen zoals de Wereldbeker voetbal. Bij de vorige editie in 2006 was er al een stijging van het aantal internetfraudes van 40 procent. Bij de Olympische Spelen van 2008 was dat een stijging van 60 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier