Investec Loyal dan toch winnaar in zeilrace Sydney-Hobart

© Belga

De zegevreugde bij Investec Loyal zal mogelijks van korte duur zijn. Nadat het jacht de gerenommeerde zeilrace Sydney-Hobart gewonnen heeft, is er een klacht ingediend tegen Investec Loyal.

De boot kwam na 2 dagen, 6 uren en 14 minuten aan in de Tasmaanse hoofdstad, met drie minuten voorsprong op het nummer twee Wild Oats XI. Vorig jaar waren de rollen nog omgekeerd, met Investec Loyal toen op een tweede plaats na Wild Oats XI.

Kort na de aankomst deelde de organisatie echter mee dat er een klacht is ingediend tegen de winnaar: Investec Loyal zou geprofiteerd hebben van informatie die de crew niet had mogen krijgen. De winnende boot had aan journalisten aan boord van een helikopter informatie gevraagd over het type zeilen van zijn naaste concurrent. “Dat is tegen regel 41 van het wedstrijdreglement. Als Investec Loyal schuldig wordt bevonden, dan kan de boot gediskwalificeerd worden”, verklaarde het hoofd van de organisatie Garry Linacre.

Een internationale jury zal de klacht onderzoeken. Investec Loyal en Wild Oats XI zijn voorlopig de enige jachten die zijn aangekomen. Er zijn nog 75 boten in wedstrijd. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier