IOC-voorzitter maakt zich zorgen over wintersporten door klimaatverandering

© Belga Image

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering voor wintersporten. ‘Tegen 2050 zal tussen de 50 en 60 procent van de wintersportgebieden in Europa, die als sneeuwzeker en geschikt voor Olympische Spelen werden beschouwd, niet meer bestaan’, zei Bach tegen het Duitse persbureau DPA. De IOC-voorzitter noemt dat ‘alarmerend’.

Begin december besloot het IOC al de toewijzing van de Winterspelen van 2030 uit te stellen. Daar zou komend jaar over worden besloten, maar ‘met het oog op de klimaatverandering en de daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport’ werd die deadline uitgesteld. Salt Lake City, Sapporo en Vancouver hebben zich kandidaat gesteld. De Winterspelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d’Ampezzo.

Bach vreest dat regio’s die nu nog gelden als wintersportgebieden niet langer zullen investeren in de sneeuw- en ijssport, maar mikken op andere inkomstenbronnen zoals wandelaars en mountainbikers. Daardoor zal het aantal plaatsen waar WK’s in wintersporten en Winterspelen kunnen worden gehouden aanzienlijk afnemen.

‘Bovendien zullen de winters door de klimaatverandering korter worden’, zei Bach. ‘Dat roept dan de vraag op hoeveel tijd er nog over is voor WK’s, voor wereldbekerwedstrijden en Winterspelen.’ Volgens de IOC-voorzitter staan daarmee ook het format en de programmering van de Olympische Winterspelen onder druk.

Sapporo twijfelt over kandidatuur Winterspelen 2030

Ondertussen zetten de Japanse stad Sapporo haar kandidatuur voor organisatie van de Olympische Winterspelen van 2030 ‘on hold’. Het organisatiecomité plant een landelijke opiniepeiling om de steun van de bevolking voor het event te meten. Een corruptiezaak rond de organisatie van de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio houdt de Japanse media al enkele maanden in de ban.

‘Na Tokio is het duidelijk geworden dat we absoluut ‘schone’ Spelen moeten organiseren’, zei official Akifumi Kudo aan persagentschap AFP. Sapporo werd als de grote favoriet beschouwd om de organisatie van de Winterspelen van 2030 binnen te halen. Andere kandidaten zijn het Amerikaanse Salt Lake City en het Canadese Vancouver.

Het schandaal rond Tokio 2020 zorgt echter voor twijfels. Centraal in de zaak staat Haruyuki Takahashi, een hoge functionaris binnen het organisatiecomité. Hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aanvaard van grote bedrijven. Die konden op die manier makkelijker ‘officiële’ sponsors van de Spelen worden. Het bedrijf dat de mascottes van de Spelen produceerde zou betrokken zijn, net als een uitgeverij en een reclamebureau.

Sapporo werkt intussen hard aan een nieuw operationeel plan voor de Spelen, met daarin strenge anticorruptiemaatregelen. Dat moet in het voorjaar afgerond worden, waarna een landelijke peiling volgt om de publieke steun voor de organisatie vast te stellen.

Begin december maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al bekend de toewijzing van de Winterspelen van 2030 uit te stellen. In 2023 zal er nog geen organisator worden aangeduid. Het IOC gaf aan de selectiecommissie meer tijd te geven om alle relevante factoren te onderzoeken. Het maakt zich vooral zorgen om de klimaatverandering en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

De eerstvolgende Winterspelen, in 2026, vinden plaats in Milaan en Cortina d’Ampezzo in Italië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content