Is Usain Bolt nu een levende legende?

© AFP

De Jamaicaan (25) is de eerste atleet die tijdens twee opeenvolgende Spelen de beste is op zowel de 100 als de 200 meter.

Usain Bolt heeft op de Olympische Spelen van Londen nu ook de finale van de 200 meter gewonnen. De 25-jarige Jamaicaan is daarmee de eerste atleet die tijdens twee opeenvolgende Spelen de beste is op zowel de 100 als de 200 meter.

Bolt was snel vertrokken en lag meteen comfortabel aan de leiding. Halfweg moest hij nog even zijn land- en trainingsgenoot Yohan Blake bijna naast zich dulden, maar uiteindelijk haalde ‘Lightning Bolt’ het vrij makkelijk in 19.32.

Jamaicaans podium

Blake werd tweede in 19.44, Warren Weir maakte met zijn derde plaats in 19.84 het Jamaicaanse podium compleet. De Amerikaan Wallace Spearmon (19.90) kwam als vierde over de streep, de Nederlander Churandy Martina werd vijfde in 20.00, de Fransman Christophe Lemaitre moest tevreden zijn met een zesde plek (20.19).

Levende legende?

Bolt (25) won vier jaar geleden op de Spelen van Peking nog goud op de 100, 200 en 4×100 meter. Hij is ook regerend wereldrecordhouder op de 100 (9.58) en 200m (19.19). Voor aanvang van de Spelen had de snelle Jamaicaan nog laten optekenen dat als hij zijn twee titels met succes zou kunnen verdedigen, hij een ‘levende legende’ zou worden.

Volgens Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is Bolt een icoon is, geen legende. “We moeten Bolt zijn carrière beoordelen als ze voorbij is. Carl Lewis nam deel aan vier Spelen en won op elke editie minstens een medaille, dat is een legende. Als Bolt zo blijft voortdoen, zal hij zeker op vier Spelen kunnen meespelen om de

medailles”.

Bolt zelf daarentegen vond dat hij een stap dichter bij een legendarische carrière kwam. “En ik ben nog niet van plan te stoppen”, voegde hij er aan toe. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier