Italië kan opnieuw niet winnen op EK voetbal

(Belga) Italië en Kroatië hebben donderdag in het Poolse Poznan 1-1 gelijkgespeeld op de tweede speeldag in groep C op het EK voetbal. Beide landen namen één helft voor hun rekening. Andrea Pirlo opende voor de rust de score voor Italië, Mandzukic maakte in de tweede helft gelijk. Kroatië komt daardoor met vier punten voorlopig aan de leiding in de groep, Italië is tweede na het tweede opeenvolgende gelijkspel.

Kroatië, dat met Vukojevic (ex-Lierse), Perisic (ex-Club Brugge) en Jelavic (ex-Zulte Waregem) net als tegen Ierland opnieuw drie spelers met een Belgisch verleden aan de aftrap bracht, begon aarzelend aan de wedstrijd en het openingskwartier was volledig voor de Italianen. Enfant terrible Mario Balotelli kreeg liefst vier kansen, maar het vizier van de Manchester City-spits stond niet op scherp. Draaischijf Pirlo besloot dan maar het heft in eigen handen te nemen. Vijf minuten voor de rust krulde de Juventus-middenvelder een vrije trap enig mooi over de muur in de kortste hoek (1-0). Italië plooide na de rust achteruit en na 72 minuten stond de gelijkmaker dan toch op het scorebord. Een knappe voorzet bereikte Mario Mandzukic aan de tweede paal. De aanvaller van Wolfsburg trapte zijn derde doelpunt van het toernooi voorbij Buffon (1-1). De Kroaten drongen nog verder aan, maar gescoord werd er niet meer. Later op de avond neemt titelverdediger Spanje het in zijn tweede groepswedstrijd nog op tegen Ierland. De slotspeeldag wordt op maandag 18 juni afgewerkt. Kroatië staat dan tegenover Spanje, terwijl Italië Ierland voorgeschoteld krijgt. (KAV)