Jacques Rogge: ‘Ik denk dat België drie tot vijf medailles kan halen’

© Belga

Jacques Rogge kijkt uit naar de Olympische Spelen in Londen. Het worden de laatste onder zijn voorzitterschap. Van de Belgen verwacht hij veel, liet hij zich ontvallen op een persconferentie in Brussel.

Jacques Rogge zit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor sinds 2001. In 2013 loopt zijn tweede en laatste mandaat aan het hoofd van ’s werelds belangrijkste sportbond af. De 70-jarige Oost-Vlaming vertelde op een persconferentie in het BOIC-hoofdkwartier in Brussel, te kunnen terugblikken op een verdienstelijk parcours.

“De Olympische Spelen zijn een succes. Financieel hebben wij onze zaken op orde. Wij hebben Jeugdspelen in het leven geroepen, voeren een strenge strijd tegen doping en illegale weddenschappen. Mijn opvolger zal iets in handen krijgen”, klinkt het.

Wie Jacques Rogge in september 2013 aflost, laat hij in het midden. “Dit is een passionele maar veeleisende job die veel energie vraagt. Er is een half dozijn goede kandidaten. Over namen spreek ik mij niet uit maar het wordt sowieso iemand die van sport houdt.”

Na zijn IOC-voorzitterschap wil Rogge naar eigen zeggen “sport bekijken, sport beoefenen en sport liefhebben”. “Ik zal genoeg om handen hebben. Daar hoeft men zich geen zorgen over te maken.”

Belgian Olympic Team

Tijdens de komende Spelen in Londen zal Rogge naar traditie trachten elke olympische sport minstens een keer te bezoeken. Als landgenoot kijkt hij uiteraard met extra aandacht uit naar de prestaties van het Belgian Olympic Team, dat naar verwachting 100 tot 120 atleten zal tellen.

“Ik ben heel verheugd dat België zo’n grote delegatie afvaardigt. Minstens de helft van de atleten kan mikken op een plaats in de top 8. Ik hoop en denk dat België drie tot vijf medailles kan halen. Wij hebben daarvoor kandidaten in verschillende sporten: atletiek, wielrennen, ruitersport, kano, judo, tennis.”

Vier jaar geleden haalde België twee keer eremetaal in Peking, telkens in de atletiek: goud met hoogspringster Tia Hellebaut en zilver met het 4x100m aflossingsteam voor vrouwen.

Laatste rechte lijn

Over het niveau van de voorbereidingen van de Spelen is Rogge zeer tevreden. “Het organisatiecomité onder leiding van Sebastian Coe heeft alle afspraken gerespecteerd. Het budget is in orde, er zijn al 8,8 miljoen tickets verkocht, de tv-coverage zal ongezien zijn, de testwedstrijden verliepen zoals gepland … Ik verwacht Spelen van een heel hoog niveau, al blijf ik natuurlijk voorzichtig.”

De huidige financiële crisis heeft een geringe impact op de Olympische Spelen, al kreeg bijvoorbeeld het noodlijdende Griekenland volgens Rogge wel extra steun. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier