Jeffrey Herlings: de nieuwe Stefan Everts?

Jeffrey Herlings © BELGA
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Volgend weekend wordt in Imola de laatste Grote Prijs in de MXGP gereden. Wereldkampioen Jeffrey Herlings, poulain van Joël Smets, wil nog een keer schitteren.

Er was eens een tijd… Jarenlang domineerden Belgen het WK motorcross, in welke categorie dan ook, met Stefan Everts (10 wereldtitels), Joël Robert (6) of Roger De Coster, Eric Geboers, Georges Jobé en Joël Smets, elk goed voor vijf wereldtitels.

Steve Ramon was in 2007 de laatste Belg die de koninginnenklasse (MX1, in 2014 herdoopt in MXGP) op zijn naam schreef, sindsdien zijn de Belgen nergens meer te bespeuren. Of toch. Dit seizoen loodste Joël Smets de 24-jarige Nederlander Jeffrey Herlings naar zijn eerste wereldtitel in de MXGP. Met een nooit eerder geziene dominantie.

De drievoudige wereldkampioen van de MX2, waarin hij in 2012 op zijn 18e zijn eerste titel pakte, won 31 van de 36 manches, werd 4 keer 2e en finishte nog eens als 3e, zijn ‘slechtste’ resultaat van het seizoen. ‘Een jongen die de sport overstijgt’, liet Smets (49), sportieve baas van KTM, onlangs optekenen.

Zelfs Antonio Cairoli, zijn Italiaanse ploegmaat die negen wereldtitels op zijn naam schreef, moest het beamen. ‘Ik ben sterker dan ooit, zelfs op mijn 33e, maar tegen Jef was niets te beginnen’, zei hij onlangs in La Gazzetta dello Sport. ‘Wat kan je anders zeggen van iemand die 16 van zijn 18 GP’s heeft gewonnen? Als ik naar oudere collega’s luister, dan vergelijken ze hem nu al met Stefan Everts, die in zijn beste periode ook ongenaakbaar was. Alleen zal hij zichzelf moeten blijven motiveren.’

Dat zit wel goed, want toen hij uitgerekend in Assen – voor uitzinnige landgenoten – zijn eerste titel in de koninginnenklasse pakte, vierde hij wel heel sober. ‘Lekker eten, dat wel, maar geen alcohol’, lachte The Bullet, die alleen in juni even panikeerde. ‘Het zag er plots slecht uit. Sleutelbeen en twee ribben gebroken, maar uiteindelijk heb ik slechts één GP gemist. Vaak pijnlijke races, maar daar moet je ook door.’