Jérôme Guéry nipt naar finaleronde jumping

Jérôme Guéry © AFP

Net zoals dinsdag voor de tweede ronde, heeft Jérôme Guéry zich woensdag in extremis geplaatst voor de finale van de jumping op de Olympische Spelen in Rio.

Jérôme Guéry eindigde als 37ste niet bij de eerste 35 ruiters die zich normaal plaatsen voor de finale. Maar omdat er van elk land maar maximum drie ruiters mogen deelnemen aan de finale, mag Guéry zich samen met zijn paard Grand Cru van de Rozenberg toch opmaken voor de finale van vrijdag.

“Met het eerste parkoers dat perfect verliep en het tweede, waarbij ik weinig fouten maakte, ging het helemaal niet slecht vandaag. Ik ben enkel in de fout gegaan op de achtste oxer (hoogte van 1m54 en breedte van 1m65), op dit zeer moeilijke parkoers”, aldus Guéry.

Hij stond op de 44ste plaats na twee kwalificatierondes en won dus nog negen plaatsen om zich te plaatsen voor de finale. “Het is ook dankzij de moeilijkheid van het parkoers dat ik kon stijgen in het klassement”, vertelde de ruiter uit Sart-Dames-Avelines, die eindigde op een totaal van vijftien strafpunten.

‘Bonus’

Hij sloot de kwalificatierondes af op een 37ste plaats, maar door het afvallen van Ludger Beerbaum (18e) als vierde Duitser en één van de vier Zwitsers, mag Guéry vrijdag toch deelnemen aan de finale. “Alles wat nu nog komt, is een bonus voor mij. Ik neem deel aan mijn eerste Spelen en mijn paard is nog jong (10 jaar). Ik neem het op tegen de beste ruiters en paarden in de wereld, daar sta ik nu ook tussen. Mijn paard heeft getoond dat het op niveau was. Ik ga alles geven in de finale. Ik hoop nu op een plaats in de top acht en waarom geen podium. Alles is mogelijk.”

De finale zal zich afspelen in twee rondes. De eerste twintig van de eerste ronde plaatsen zich voor de tweede en laatste ronde. “Het zal een zeer moeilijke dag worden voor de paarden”, zegt Jérôme Guéry. “Donderdag gaan we goed moeten rusten.” De paarden moeten donderdag eerst nog een veterinair onderzoek ondergaan voor ze mogen deelnemen aan de finale.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier