Jonge Noor Carlsen pakt de schaakkroon

© IMAGEGLOBE

De schaaksport heeft een nieuwe wereldkampioen. De Noor Magnus Carlsen, die op 30 november 23 jaar wordt, versloeg de Indiër Viswanathan Anand met 6,5-3,5.

De tiende partij eindigde vrijdagmiddag in remise, waardoor de kloof in deze ‘best of 12’ onoverbrugbaar is geworden.

Carlsen was al de nummer één van de wereldranglijst, met de hoogste rating uit de geschiedenis (hoger dan de toprating van Gary Kasparov), en is nu ook de onbetwiste wereldkampioen. Voor de match met Anand was hij licht favoriet, maar de populaire Indiër speelde in Chennai (Madras) wel een thuiswedstrijd.

Geduld en vechtlust

De eerste twee partijen uit de match waren korte remises waarin de strategie wat werd afgetast. Daarop volgden twee fel bevochte puntdelingen, waarin beide spelers halve kansjes hadden. De beslissing viel in partijen vijf en zes. Carlsen, die bekendstaat om zijn geduld en zijn vechtlust, maakte gebruik van onnauwkeurig verdedigen van Anand om twee punten op rij te scoren (4-2). Vooral de tweede nederlaag zal bij de Indiër hard aangekomen zijn, want dat verlies was onnodig.

Na twee weinig opwindende remises besloot Anand er in partij negen vol voor te gaan. Hij trok ten aanval maar werd gecounterd door de Noor en moest na een blunder opgeven. Daarmee was de stand 6-3. In de tiende partij streden de beide grootmeesters nog 58 zetten lang, maar werd het punt uiteindelijk gedeeld. Carlsen verdient met zijn zege ruim één miljoen euro.

Belgische grootmeester

In de marge van het WK was er ook heuglijk nieuws uit de Belgische schaakwereld: op het EK voor landenteams behaalde Bart Michiels (27) een resultaat dat hem de titel van grootmeester oplevert. Michiels wordt daarmee de eerste in België geboren grootmeester sinds oudgediende Luc Winants (50).

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier