Judo: overwint Charline Van Snick zware loting?

Charline Van Snick © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zorgt Charline Van Snick (25) net als in Londen (toen brons) al op de eerste dag voor een Belgische medaille? Het kan, want de Waalse wil na tweemaal Europees goud, in 2015 en 2016, eindelijk haar eerste mondiale titel pakken.

Dat wordt echter minder makkelijk, want de concurrentie bij de -48 kg komt vooral van buiten Europa. Bovendien is Van Snick door een wisselvallig seizoen – vijfde op het Grand Slamtoernooi in Parijs, uitgeschakeld in de eerste ronde in Düsseldorf (februari) en op de Masters in Mexico (mei) – geen reekshoofd in Rio (negende op de olympische ranking).

Daardoor botst ze al in de eerste ronde op de Roemeense Monica Ungureanu, elfde op de wereldranglijst. Van Snick trof haar al vijf keer en won twee van haar kampen tegen de Roemeense, waarvan wel de laatste twee keer: op het voorbije EK in de halve finale, en op de GP van Düsseldorf in 2015.

Als ze die horde overleeft, wacht haar een nog zwaardere dobber: Sarah Menezes, de Braziliaanse regerende olympisch kampioene van Londen, die uiteraard fel zal worden aangemoedigd door het thuispubliek.

Tegen uitgerekend Menezes verloor Van Snick in de halve finale van de Spelen van 2012, maar sindsdien rekende ze wel al twee keer af met de Zuid-Amerikaanse: op het WK 2015 in Astana, toen al in de eerste ronde – een goed voorteken -, en dit jaar in de kwartfinale van het Grandslamtoernooi in Parijs. Mentaal is de Waalse dus in het voordeel.

Probleem is dat Van Snick zelfs na twee zeges nog nergens staat en dat die kampen ongetwijfeld veel energie zullen kosten met oog op de kwart, halve en mogelijke finale, waar ze bovendien op andere toppers zal botsen die een iets gemakkelijker parcours achter de rug zullen hebben gehad.

Van Snick trekt zich daar echter niks van aan – donderdagavond wilde ze zelfs haar loting nog niet weten – en ze heeft zich daar mentaal ook al op ingesteld. “Dan versla ik al die toppers gewoon op één dag.”

Charline Van Snick
Charline Van Snick© Belga Image

Geen utopie, want elke judoka uit de top vijf van de wereldranking heeft ze al minstens één keer geklopt – maar anderzijds ook al van verloren. Tegen Menezes, maar ook tegen de Mongoolse nummer één Urantsetseg Munkhbat (1 zege en 3 nederlagen), tegen de Argentijnse wereldkampioene Paula Pareto die haar versloeg op het WK 2015 (2-1), tegen de Japanse Ami Kondo (1-0), en tegen de Spaanse Julia Figueroa (1-0).

Superstreng dieet

Pluspunt voor Van Snick is dat ze een evenwicht gevonden heeft in haar superstreng dieet om onder de 48 kg te raken. Dat was begin dit jaar in Parijs en Düsseldorf nog niet het geval, toen ze fysiek (en daardoor ook mentaal) slap op de mat verscheen. Ook al blijft dat dieet een halve martelgang, deze keer zou het volgens haar geen probleem mogen opleveren.

Bovendien heeft de Luikse die typische ‘eye of the tiger’ op grote kampioenschappen, zoals op het EK in april toen ze haar zwarte beest, de Hongaarse Eva Csernoviczki, versloeg in de finale.

Revanchegevoelens

Extra peper in Van Snicks altijd hete soep: haar revanchegevoelens na de fameuze cocaïneaffaire, waarin ze na een korte schorsing door het Internationaal Sporttribunaal TAS werd vrijgepleit. De Waalse werd op het WK 2013 immers naar eigen zeggen vergiftigd. Haar resultaat toen: brons. Plaats: Rio… Van Snick zegt zelf dat het niet meer meespeelt, maar tussen de regels door snuif je af en toe nog die frustratie. Zolang ze die positief kan omzetten, is veel mogelijk, maar de zware loting kan evengoed haar (te) vlug fataal worden.

Kans op goud: 20 procent, kans op medaille: 33 procent.

Competitie: zaterdag 5 augustus, eerste ronde tot kwartfinale vanaf 15 uur, halve finales en finale vanaf 20.30 uur. (Belgische tijd)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier