Judoka Charline Van Snick schenkt België eerste medaille

© AFP

21-jarige olympische debutante verovert brons in categorie tot 48 kilogram.

Op de eerste dag van de Olympische Spelen is de eerste medaille voor ons land een feit. Judoka Charline Van Snick (21) won haar kamp om het brons van de Argentijnse Paula Pareto, in de categorie tot 48 kilogram. “Ik hoop dat dit iedereen een boost zal geven, en dat de mensen het judo nu naar waarde zullen schatten”, vertelde Van Snick na haar zege. “Nu ga ik profiteren van mijn Olympische Spelen. Ik zal zeker naar andere Belgen gaan kijken, maar in de eerste plaats naar het judo.”

Yuko

De kamp in de ExCeL-arena, met IOC-voorzitter Jacques Rogge en prins Filip onder de toeschouwers, bleef lang gesloten. In de reguliere vijf minuten werd er enkel ‘gescoord’ met een bestraffing voor beide judoka’s.

De drie extra minuten met een golden score moesten dus voor de beslissing zorgen, en daarin kreeg Pareto opnieuw een bestraffing. Twee bestraffingen staat gelijk aan een yuko, en meteen was het brons binnen voor onze landgenote.

Van Snick had in haar eerste kamp eerder op de dag de Zuid-Koreaanse Jung-Yeon Chung uitgeschakeld met ippon. Daarna had ze zich voor de halve finales geplaatst door de Hongaarse Eva Csernoviczki te verslaan, ook al met ippon na een wurggreep. Vervolgens versperde de Braziliaanse Sarah Menezes haar de weg naar de finale. De nummer drie van de wereld won met een yuko. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier