Kitesurfer Steve Verelst trotseert 12 Beaufort

Steve Verhelst © .

De 29-jarige West-Vlaming trok naar Duitsland om de windsnelheid van een orkaan, aan 130 kilometer per uur, visueel uit te testen.

‘Echt waanzin’, zo luidde de eerste reactie van drievoudig Belgisch kampioen Steve Verelst, nadat hij voor de Dag van de Wetenschap en via Red Bull de uitdaging aanging om in Duitsland – ter gelegenheid van de Red Bull Gone With The Wind – een dergelijke stunt te laten filmen. Alles gebeurde in samenspraak en met de hulp van Technopolis. Geen eenvoudige klus, zo blijkt. De 29-jarige West-Vlaming nam immers, in wedstrijdkledij én met een kite van zeven vierkante meter onder de arm, plaats voor een megaturbine, die verschillende windsnelheden genereerde. Een gevaarte van 2.800 kilogram, dat 432.000 kubieke meter lucht per uur kan produceren.

‘Op 11 en 12 Beaufort blijven staan, was ongelofelijk moeilijk’, beweert de kitesurfer, want voor dergelijke omstandigheden heb je – bij benadering – nood aan een trekkracht van minstens 462 kilogram. ‘Ik ben nochtans heel wat gewend. Vroeger was het verboden om bij meer dan 7 Beaufort het water op te mogen. Sinds enkele jaren mag het wel. Heerlijk om in dergelijke omstandigheden je sport te kunnen beoefenen.’

Later dit jaar zullen 64 atleten het tegen elkaar opnemen bij de Red Bull Gone With The Wind. De competitie bestaat uit een loop van 1 kilometer tegen de wind met hun volledig materiaal, de zee bestormen en zo lang mogelijk proberen in de lucht te hangen en op die manier punten verzamelen. Er wordt uitgegaan van minstens 7 Beaufort, een harde wind die kan oplopen tot 61 kilometer per uur.

Voor een impressie, bekijk en oordeel via volgend filmpje:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier