Koen Wauters in het spoor van Tom Boonen

Tom Boonen © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Een jaar lang volgde VTM-boegbeeld Koen Wauters het wel en wee van Tom Boonen, bezig aan zijn afscheidstoernee als profwielrenner. Het resultaat ziet u vanaf maandag 27 maart in de docureeks My Ride, My Fight, My Life. Boonen: ‘Ik heb privacy altijd belangrijk gevonden, maar dit is iets dat we willen koesteren naar later toe.’

In aanloop naar zijn koersen, de Ronde van Vlaanderen (3 keer winst) en Parijs-Roubaix (4 keer winst), zullen de komende weken alle spots gericht staan op Tom Boonen (36), bezig aan zijn laatste maanden als profrenner. VTM-boegbeeld en Clouseau-zanger Koen Wauters volgt hem al ruim een jaar en zal dat ook blijven doen tot de eerste week na het afscheid in Roubaix. Het resultaat krijgt u te zien in de docureeks Tom Boonen: My ride, My Fight, My Life (zo genoemd naar de tattoo die op zijn borst prijkt). BV’s onder elkaar, keuvelend over het leven onder een vergrootglas en de dubbele rol van zorgende vader en publiek bezit.

Zijn onmiskenbaar talent, vertaald in een mooi palmares en een officieuze titel als beste klassieke renner van zijn generatie, maakte van Boonen een Vlaamse volksheld, net als zijn spontaniteit en herkenbaarheid als mens. De wilde jaren, met blitse auto’s, feestjes, drugs en liefdesperikelen, gevolgd door de loutering en huisje-tuintje-boompje. ‘Hij die zijn volk Kempisch leerde spreken’ soleert dankzij zijn guitige blik en gulle lach even makkelijk de huiskamer binnen als in de Vélodrome van Roubaix, maar Wauters -gaandeweg een vriend des huizes geworden- belooft ook de andere, twijfelende kant van Boonen te tonen.

‘Tom Boonen: My Ride, My Fight, My Life’, vanaf maandag 27 maart om 21.40u op VTM.

Bij wijze van opwarmer bieden we u hier al een interview aan dat Koen Wauters deed met Tom Boonen naar aanleiding van de docureeks.

Koen Wauters: Tom, waarom heb je de toelating gegeven om dit te doen?

Tom Boonen: “Ik heb er lang over getwijfeld, omdat we onze privacy altijd heel hoog in het vaandel hebben gedragen. Ik moet zeggen dat dat goed is meegevallen. Het is geen aanslag geweest op onze privacy. Het is vooral iets dat we willen koesteren naar later toe. We hebben de kinderen zien groeien tijdens de opnames. Als we de beelden zien van de eerste opnames en die van nu, dat is al een enorm verschil. Het is een uniek document ook van het laatste jaar van mijn carrière en ik denk dat dat in de toekomst alleen nog maar waardevoller zal worden.”

Koen: Voor deze reeks hebben we uniek, fantastisch beeldmateriaal vanaf je veertien jaar tot nu. Kan je even uitleggen hoe zoiets tot stand kan komen?

Tom: “Thierry en Bieke zijn twee mensen die, denk ik, in heel mijn carrière geen honderd wedstrijden hebben gemist, van de eerste dag tot nu. Thierry zijn hobby indertijd was filmen. In het begin kwam hij met een hele grote camera af, maar die werd doorheen de jaren alsmaar kleiner en kleiner en ik werd ouder en ouder. Maar die heeft dus een immens beeldarchief van mij, van bij de jeugdreeksen, van bij de aspirantjes, van alles… Vroeger kreeg ik jaarlijks een dvd na het seizoen met de hoogtepunten van het jaar op en een muziekje op de achtergrond. Het was altijd uitkijken naar het moment waarop Thierry zijn dvd klaar was en dan keken we allemaal samen naar het jaaroverzicht.”

Koen: Ik heb geprobeerd om te weten te komen en aan te voelen wat je na je actieve carrière gaat doen. Eigenlijk is dat hetgeen waar ik naar mijn gevoel het minste informatie heb over gekregen. Is dat omdat je het zelf nog niet weet of omdat je het niet graag wil zeggen, omdat het te snel is of te opdringerig is?

Tom: “De hoofdreden is dat ik vanaf het begin zwaar wou uitpakken met het feit dat alles klaar was. En er is nog niks klaar. Ik ben op dit moment bezig met het zetten van een industriehalletje, waar wij iets rond Donkervoort gaan doen in België, onder andere, want er gaan nog andere dingen gebeuren ook, maar dat is nog niet klaar. En ik wou eigenlijk wachten tot na Parijs-Roubaix om dat allemaal bekend te maken. Maar er is ondertussen een journalist die een boekje aan het maken is dat na Parijs-Roubaix uitkomt, een afscheidsmagazine voor de ploeg, en hij had het al gelekt. Dus het is toch te laat.”

Koen: De titel van het programma is genoemd naar de tattoo op je borstkas. Heb je die laten plaatsen bij Van Echelpoel?

Tom: “Ja, bij Van Echelpoel, maar die heet eigenlijk niet zo. Ik heb die leuze laten zetten om mezelf eraan te doen herinneren dat je het elke dag zelf moet doen. Zeker in het wielrennen. En ook een beetje om die solo in Roubaix van 2012 te herdenken, ik kan elke ochtend in de spiegel kijken en denken ‘Dat heb ik niet slecht gedaan’. Ik vind: als je iets doet, doe het zelf en doe het tegoei.Het is een levensleuze, niet alleen in het wielrennen.”

(copyright VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier