Redactie Sportmagazine

Kortrijk moet hopen dat Club Brugge met elf eindigt

KV Kortrijk ontvangt zondagavond Club Brugge. Het is de slotwedstrijd van speeldag 2 in play-off 1 en dé vraag is: kan Club winnen in het Guldensporenstadion?

Een zege zou Club Brugge minstens op de tweede plaats op één punt van Anderlecht houden. Maar met vrijdagavond Standard-Anderlecht op het programma is het niet uitgesloten dat die hen zelfs de leidersplaats zou opleveren.

Twee keer 2-1

Dat Kortrijk dit seizoen Club kan kloppen, bewees het in oktober op speeldag 11 van de reguliere competitie. Het won toen met 2-1 (van toen nog de ploeg van Adrie Koster), nadat het in de laatste tien minuten van de wedstrijd een 0-1-achterstand nog in een voorsprong omboog.

Ook in de terugwedstrijd in het Jan Breydelstadion, in februari op speeldag 26, toonde het zich een waardige tegenstander. Na een 2-0-achterstand bij de rust domineerde het in de tweede helft. In de slotfase moest bij de thuisploeg linkerspits Lior Refaelov zelfs linksback gaan spelen, omdat linksback Tom Högli als derde centrale verdediger moest gaan spelen.

Maar Club hield stand. Verder dan de aansluitingstreffer kwam de ploeg van Hein Vanhaezebrouck niet. Christoph Daum, de opvolger van Adrie Koster, noemde Kortrijk nadien een heel sterk team en feliciteerde zijn collega voor de sterke prestatie.

Liever niet tegen 10 man

Maar KV Kortrijk is FC Barcelona niet. Een van zijn beperkingen bleek tot nu toe dat het problemen kent om openingen te creëren tegen ploegen die zich op de eigen helft terugtrekken om hen daar de ruimte te ontnemen.

In 2012 liep het zelfs al drie keer fout tegen tien man. Op speeldag 25 moest Bergen na een half uur zonder de uitgesloten Benjamin Niçaise verder, maar toch maakte het na de rust nog een 2-0-achterstand goed. Op speeldag 27 verloor Lokeren in Kortrijk na 42 minuten Giorgios Galitsios met een tweede gele kaart, maar toch won het met 2-5! En in de bekerfinale in Brussel tegen datzelfde Kortrijk kwam het na 19 minuten al met een man minder te staan door de uitsluiting van Benjamin De Ceulaer, maar ook toen won het. Vanuit dat gezichtspunt moet Kortrijk hopen dat Club zondag de wedstrijd met elf spelers eindigt.

De kunst van het oorlog voeren

Maar dat biedt geen garantie dat Club Brugge zich niet op de eigen speelhelft zal terugtrekken. Als Daum denkt dat hij op die manier de grootste kans maakt om in Kortrijk de drie punten te pakken, dan zal het zo gebeuren. Dat het budget van zijn club, en het loon van hem en zijn spelers, een veelvoud bedraagt van dat van de tegenstander zal hem daarvan niet weerhouden.

De kans dat KV Kortrijk zondag zoals in oktober in de laatste tien minuten nog een achterstand in winst zal kunnen ombuigen, is niet groot. Sinds de komst van Daum won Club al de competitiewedstrijden waarin het op voorsprong kwam, desnoods met de helft van zijn veldspelers op de rand van het eigen strafschopgebied en met Refaelov als linksback. Ziehier in elk geval alweer een mooie uitdaging voor Vanhaezebrouck: veldheer Daum verschalken in ‘de kunst van het oorlog voeren’.

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier