Kyler Murray, de piepjonge en veelzijdige sensatie in het American Football

Kyler Murray © Belga Image
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Er lag 4,1 miljoen euro klaar in de Major League Baseball, maar Kyler Murray hield meer van American football. En casht bij de Arizona Cardinals meteen 21 miljoen.

De genen waren Kyler Murray (21) gunstig gezind. Zijn vader Kevin was midden de jaren tachtig een gevierd quarterback van de Texas A&M University – alleen een chronische enkelblessure hield hem van een langer verblijf bij NFL-gigant San Francisco 49ers -, oom Calvin speelde professioneel honkbal bij de San Francisco Giants, Texas Rangers en de legendarische Chicago Cubs.

Kyler blonk in de twee uit en koos in februari 2015, 17 jaar jong, voor de Texas A&M University, waar hij American football én honkbal kon spelen.

Als eerstejaars kwam hij amper aan spelen toe en verkaste eind 2015 naar de University of Oklahoma. Een gedurfde beslissing, want volgens het reglement op de universiteitssporten mocht hij een jaar niet in competitie uitkomen, maar na twee uitmuntende seizoenen met het honkbalteam Oklahoma Sooners werd hij in juni 2018 gedraft door de Oakland Athletics, waar zijn handtekening 4,1 miljoen euro waard was.

‘Voetbal is mijn grootste passie’, verbaasde hij amper zes maanden erna. Het geld dat hij al ontvangen had, werd netjes terugbetaald en hij stortte zich op de voorbereiding van de NFL Scouting Combine, waar de collegevoetballers een week lang fysiek en mentaal getest worden door NFL-coaches en scouts. De Texaan was amper 1m78, maar Kliff Kingsbury – hoofdcoach van de Arizona Cardinals – aarzelde geen moment. ‘Kyler is een freak. Als ik de kans krijg, dan pak ik hem als eerste versterking voor volgend seizoen.’

Twee weken erna tekende de 21-jarige quarterback, van wie de roots in Zuid-Korea liggen, zijn eerste contract. Hij stond helemaal bovenaan de lijst van de 32 uitverkorenen, rijkdom verzekerd. De overeenkomst voor vijf seizoenen is goed voor 31 miljoen euro, waarvan er dit jaar alleen al 21 miljoen wordt uitbetaald. Niet verkeerd voor een rookie.