Lage Landen willen ecologisch WK organiseren

© Belga

The HollandBelgium Bid trotseerde de regen met de fiets om de zeven ‘Great Goals’ voor te stellen aan FIFA-voorzitter Joseph Blatter.

The HollandBelgium Bid heeft in het Zwitserse Zürich de zeven ‘Great Goals’ voorgesteld aan Joseph Blatter, de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA. De Lage Landen hopen met hun gezamenlijke kandidatuur het WK 2018 of 2022 te mogen organiseren.

Terwijl de andere delegaties met luxelimousines op het hoofdkantoor van de FIFA arriveerden, trotseerden Harry Been, ceo van de organisatie, Michael van Praag, Nederlandse voetbalbondvoorzitter, François De Keersmaecker, Belgisch bondvoorzitter en ambassadeurs Johan Cruijff, Ruud Gullit en Paul van Himst, de regen met de fiets om er hun ‘Great Goals’ voor te stellen.

De zeven doelstellingen, die een voorbode zijn van de bijdragen die The Bid zal leveren aan voetbal, mens, maatschappij en milieu, luiden als volgt:

1. Garantie voor succes: Zowel Nederland als België beschikken over de nodige ervaring om grote voetbaltornooien en (sport)evenementen te organiseren. Daarom garandeert de organisatie een succesvol WK.

2. Kweekvijver van toptalent: De Lage Landen zorgen voor toptalent en topcoaches in de grote Europese competities.

3. Groene stadions: Alle veertien WK-stadions zullen groen en duurzaam gebouwd worden via nieuwe concepten en technieken.

4. Open Football Clubs: Binnen de acht jaar zullen de Lage Landen bestaande voetbalclubs en wijkverenigingen omvormen naar 2.018 of 2.022 Open Football Clubs. De organisatie wil de wereld op die manier de inspirerende en bindende kracht van het voetbal laten zien.

5. WorldCoaches: Via het speciaal ontwikkelde programma, WorldCoaches, zal The Bid de scholing en ontwikkeling van 2.018 of 2.022 trainers en sleutelfiguren bij clubs in de zich ontwikkelende landen ondersteunen.

6. Duurzaam WK: De stadions in België en Nederland liggen dicht bij elkaar waardoor er minder vervoer nodig is. Ook voert The Bid nieuwe ecomaatregelen in die een WK garanderen met vijftig procent minder milieu-impact. Zo staan er bijvoorbeeld twee miljoen gratis fietsen ter beschikking van de voetbalfanaten.

7. Droomvakantie: De WK-fans wacht trouwens een droomvakantie met steden, strand, lekker eten en shoppen. Door de kleine afstanden, zal iedereen volgens The Bid voordeel doen van weinig reistijd en des te meer tijd hebben om te genieten van de Lage Landen.

Vijf kandidaten

Naast België en Nederland zijn er nog vijf kandidaten om het WK in 2018 of 2022 te organiseren. Deze zijn Engeland, de Verenigde Staten, Rusland, Australië en een gezamenlijke organisatie van Spanje en Portugal. Voor het WK van 2022 stellen ook Zuid-Korea, Qatar en Japan zich kandidaat.

Dit najaar zal de technische inspectie van de FIFA onder andere de stadions komen controleren. Later, op 2 december, valt dan de beslissing welke landen de wereldbeker in 2018 en in 2022 mogen organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier