Lammers: ‘Ultieme doel is medaille op Spelen van 2016’

© BELGA

Van 1 tot 9 december vindt in Melbourne de Champions Trophy hockey plaats. België is voor het eerst aanwezig, onder leiding van een nieuwe bondscoach: de Nederlander Marc Lammers.

S/VM:België zit in een poule met Nederland, Australië en Pakistan. Wat mogen de ambities zijn?

Marc Lammers: “Nederland en Australië staan uiteraard nog een trapje hoger, maar met landen als Engeland, Pakistan of Nieuw-Zeeland moeten we ons kunnen meten. We reizen wel af met een zeer jonge groep van gemiddeld 22 jaar. Dan moet je wisselvallig presteren incalculeren. Dat je een slechte dag kent en zwaar klop krijgt, kan geen kwaad, zolang je daarvan leert.”

S/VM: Onze belofteploeg pakte in 2010 nog zilver op het EK. Speelde dat mee in je beslissing om de Red Lions over te nemen van Colin Batch?

“Absoluut. Kijk, er is in België de voorbije tien jaar heel veel veranderd. Hier staat nu bij de hockeybond een echte topsportstructuur… En dat België heel goede jeugdploegen heeft, weet iedereen in het wereldje. Deze Champions Trophy komt nog te vroeg om mijn eigen accenten te leggen bij de Red Lions. Vergeet ook niet dat Colin Batch hier de voorbije jaren uitstekend werk heeft geleverd, dan moet je niet plots alles willen veranderen. Pas tegen mei, wanneer we de World League spelen met als inzet een ticket voor het WK 2014, moeten we er echt staan. En een paar maanden later is er het EK in Brasschaat, dat wordt een tweede piekmoment.”

S/VM: Bij je aanstelling zei je: ‘Het is de bedoeling dat België bij die top vier van de wereld gaat horen. Dat is de moeilijkste stap. Daarvoor moeten er keuzes gemaakt worden.’ Wat bedoelde je daarmee?

“Dat mijn spelers echt honderd procent voor het hockey gaan leven. Inzake discipline en inzet op training heb ik niets te klagen. Maar wil je echt bij die wereldtop gaan horen, maken details het verschil. In het weekend een biertje drinken aan de bar, kan dan niet meer. Dat bedoel ik. Topsport speelt zich ook af buiten het veld.

“Het ultieme doel is een medaille op de Olympische Spelen van 2016. Als ik het goed heb is het al van 1920 geleden dat België nog eens een medaille won in een teamsport op de Spelen (klopt niet helemaal, in 1936 won het waterpoloteam bij de mannen brons, nvdr). Daar mag er wel eens eentje bijkomen, niet?” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier