LeBron James de koning te rijk: Miami Heat is NBA-kampioen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de NBA is de Miami Heat is opnieuw kampioen. In Game 7 van de NBA Finals won het met 95-88 van de San Antonio Spurs. LeBron James is Most Valuable Player van de Finals.

Voor Miami is het de tweede titel op rij in de derde opeenvolgende deelname aan de NBA Finals. In een wedstrijd op het scherp van de snee kon geen van beide teams meer dan een handjevol punten uitlopen. Uiteindelijk was het LeBron James die, zoals van hem verwacht werd, in de slotfase het laken naar zich toe trok.

James werd uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) van de NBA Finals. In het beslissende Game 7 klokte hij af op 37 punten en 12 rebounds. Voor James is het de tweede Finals MVP-titel op rij. Hij was dit jaar ook al de MVP van het reguliere seizoen. Dat was de vierde keer op vijf jaar.

Einde rit voor San Antonio

Tim Duncan liet 24 punten en 12 rebounds optekenen voor San Antonio. Dat bleek onvoldoende. Net als in het dramatische Game 6 twee dagen eerder raakte de tank voor de Spurs leeg op het moment van de waarheid. San Antonio leed in de vierde quarter dure balverliezen en had alle moeite van de wereld om te scoren.

Tim Duncan, anders de kalmte zelf, beukte gefrustreerd op het parket nadat hij met nog 27 seconden te gaan de poging van de laatste kans gemist had. Vervolgens maakte James de zaak af met een jumpshot en twee vrijworpen.

Voor de Spurs, wier toppers er niet jonger op worden, was het wellicht de laatste kans op een titel. Tim Duncan is 37, spelverdeler Tony Parker is 31 en Manu Ginobili, die in de slotfase van Game 7 drie balverliezen leed, is 36.

‘Geen zorgen in mijn leven’

Miami is het eerste team sinds de Los Angeles Lakers in 2009 en 2010 dat twee keer op rij NBA-kampioen wordt. Dat was verwacht (tijdens het 82 wedstrijden lange reguliere seizoen zette de Heat een onwaarschijnlijke winstreeks van 27 op rij neer), maar het ging niet zonder moeite.

In de Eastern Conference Finals had de Heat al zeven wedstrijden nodig om zich te ontdoen van de taaie Indiana Pacers en in game 6 van de Finals zag het er op minder dan een halve minuut van het einde naar uit dat ze de duimen zouden moeten leggen voor de Spurs.

LeBron James, die vaak de kritiek krijgt dat hij het killerinstinct van spelers als Michael Jordan en Kobe Bryant mist, legde zijn critici het zwijgen op.

“Ik kan me niet druk maken over wat iedereen over me zegt”, verklaarde hij toen hij de MVP-trofee overhandigd kreeg. “Ik ben LeBron James uit een rotwijk in Akron, Ohio. Ik hoor hier helemaal niet te staan. Iedere keer dat ik de kleedkamer binnenwandel, zie ik een kastje met mijn naam erop, dus het doet er niet toe wat mensen over me zeggen. Ik heb geen zorgen in mijn leven.”