LeBron James en de Miami Heat naar de NBA Finals

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Miami Heat van sterspeler LeBron James heeft zich voor de derde keer op rij geplaatst voor de NBA Finals. Miami komt daar oog in oog te staan met de San Antonio Spurs.

In de zevende een beslissende wedstrijd van de Eastern Conference Finals had Miami thuis minder moeite dan verwacht met de Indiana Pacers. Indiana had zich eerder een verassend taaie klant getoond. Met een stugge verdediging en de intimiderende, 2m18 grote Roy Hibbert onder de ring was het er zes wedstrijden aan en stuk in geslaagd om Miami niet in zijn spel te laten komen. Op het moment van de waarheid was het daar niet meer toe in staat.

Voor het eerst in de Best of Seven-serie kwam Miami eht onder stoom. Dat was genoeg voor een derde opeenvolgende trip naar de NBA Finals. Tegenstander zijn de San Antonio Spurs, die er een dikke week rust op hebben zitten nadat ze in de Western Conference Finals de Memphis Grizzlies naar huis stuurden met een simpele 4-0.

LeBron domineert

Man van de wedstrijd tegen Indiana was voorspelbaar LeBron James. Hij tekende voor 32 punten, 8 rebounds en 4 assists. In een wedstrijd die eigenlijk bij de rust (52-37) al gespeeld was, liet ook Dwyane Wade voor het eerst in deze serie van zich horen. LeBrons co-ster schudde zijn lethargie af en tekende voor 21 punten.

Aan de overkant werd er te rommelig gespeeld. Indiana leed 21 keer balverlies. Sterkhouders Paul George en Roy Hibbert kwamen in foutenlast, zodat de Pacers nooit echt een vuist konden maken.

Zwakke plek

Toch heeft het verrassend Indiana aangetoond waar de zwakte van de relatief kleine Miami Heat ligt. Tegen een sterke tegenstander die lengte en spierkracht in de strijd kan gooien, krijgt de Heat het moeilijk.

De San Antonio Spurs hebben daar het personeel voor met de 38-jarige Tim Duncan, die aan zijn vijfde en wellicht laatste NBA Finals toe is. San Antonio had met de in Brugge geboren Fransman Tony Parker dit seizoen ook de beste spelverdeler van de NBA in zijn rangen.

Het ervaren San Antonio is dus verre van kansloos. Dat neemt niet weg dat titelverdediger Miami, dat met LeBron James de beste basketballer ter wereld aan boord heeft, favoriet is in de Finals die donderdag van start gaan.