Lecluyse met record naar halve finales 100m schoolslag

Fanny Lecluyse. © belgaimage

De Belgische zwemster Fanny Lecluyse heeft op het WK in Gwangju (Zuid-Korea) haar eigen Belgisch record op de 100 meter schoolslag verbeterd. In een tijd 1:07.27 zwom ze twee hondersten sneller dan haar vorige besttijd en plaatste ze zich ook voor de halve finales.

Het vorig BR van de 27-jarige Moeskroense op de 100m school dateerde al van bijna vier jaar geleden (3 augustus 2015), toen ze in het Russische Kazan 1:07.29 op de tabellen gezet had. Maandag deed ze daar twee hondersten af, goed voor de negende chrono van alle deelneemsters in de reeksen. De olympische limiet bedraagt 1:07.07.

De Amerikaanse Lilly King (1:06.31) was het snelst in de reeksen. De halve finales worden later maandag gezwommen, de finale staat dinsdag geprogrammeerd.

Verder op dit WK staat Lecluyse ook nog op de startblokken van de 200m school. Deze staan donderdag gepland en zijn haar favoriete nummer. Op zaterdag start ze ook in de 50m school.

Lecluyse is de enige landgenote die maandag in actie komt in Gwangju. Zondag sneuvelden Kimberly Buys (100m vlinder) en Valentine Dumont (400m vrij) in de reeksen en kon ook de aflossingsploeg op de 4×100 meter vrij zich niet voor de finale plaatsen. Sébastien De Meulemeester, Jasper Aerents, Thomas Thijs en olympisch vicekampioen Pieter Timmers lieten de veertiende chrono noteren, een stek in de top twaalf was nodig om nu al zeker te zijn van een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.