Lionel Messi in beroep tegen veroordeling tot celstraf en 2 miljoen euro voor belastingfraude

Lionel Messi en zijn vader © REUTERS

De Argentijnse topvoetballer ontloopt waarschijnlijk een gevangenisstraf, maar moet een boete van 2 miljoen euro betalen. Daartegen gaan hij en zijn vader in beroep.

De Argentijnse topvoetballer Lionel Messi gaat bij het Spaanse Hooggerechtshof in beroep tegen zijn veroordeling tot een celstraf van 21 maanden (die hij normaal niet moet uitzitten) voor belastingfraude. Dat maakten zijn advocaten woensdag bekend in een persmededeling aan het Franse persagentschap AFP.

Lionel Messi en zijn vader Jorge Horacio werden woensdag door een rechter in Barcelona veroordeeld voor belastingfraude. De rechter gaf hen elk een celstraf van 21 maanden en sprak boetes uit van in totaal 3,7 miljoen euro. In eerste instantie hing Barcelona-ster Lionel Messi een gevangenisstraf van 21 maanden boven het hoofd voor het ontduiken van 4,1 miljoen euro aan belastingen, maar zover komt het hoogstwaarschijnlijk niet.

Wel krijgen Messi en zijn vader Jorge Horacio een serieuze boete. De rechtbank gaf Messi ook een boete van ongeveer 2 miljoen euro; zijn vader moet 1,5 miljoen euro ophoesten, zo melden verschillende media. De gevangenisstraffen zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet moeten uitzitten. Wie geen strafblad heeft en minder dan twee jaar cel krijgt, moet in Spanje doorgaans immers niet effectief achter de tralies.

Via fiscale constructies zouden de Messi’s in belastingparadijzen Belize en Uruguay inkomsten uit portretrechten uit de periode 2007-2009 hebben verborgen. Barça-speler Lionel Messi heeft steeds gezegd dat hij niet van de fraude op de hoogte was. Daarmee had hij het parket overtuigd – dat vroeg om Messi vrij te laten en alleen zijn vader te veroordelen -, maar dus niet de rechtbank.

Messi en zijn vader hebben hun achterstallige schulden bij de fiscus (in totaal 5 miljoen euro) al betaald. Ze moeten nu dus enkel nog de boetes aflossen.(Belga/JF/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier