Lionel Messi verschijnt voor de rechter wegens belastingfraude

Lionel Messi © Belga Image

Lionel Messi is vanmorgen aangekomen bij de rechtbank van Barcelona, waar de Argentijnse voetbalvedette zich moet verantwoorden voor belastingfraude.

De 28-jarige Messi, met baard, arriveerde omstreeks 10u15 samen met zijn vader Jorge Horacio en zijn broer Rodrigo.

De ster van FC Barcelona werd opgewacht door tientallen journalisten en vele nieuwsgierigen. De meerderheid applaudisseerde voor de vijfvoudige Gouden Bal, al werd er ook ‘kleine dief’ en ‘ga in Panama spelen!’ geroepen.

Het proces in Barcelona werd dinsdag geopend, pas donderdag kwam Messi zelf naar de rechtbank.

Verdacht

De Messi’s worden ervan verdacht voor 4,16 miljoen euro belastingfraude te hebben gepleegd. Ze zouden via fiscale constructies in belastingparadijzen Belize en Uruguay inkomsten uit portrechten uit de periode 2007-2009 hebben verborgen. De openbare aanklager eist 22,5 maanden celstraf en een boete die overeenkomt met het bedrag van de fraude.

Zelfs als Messi wordt veroordeeld, zal hij niet naar de cel moeten. Wie geen strafblad heeft en minder dan twee jaar cel krijgt, moet in Spanje doorgaans immers niet effectief achter de tralies.

Het proces komt er kort voor Messi met de Argentijnse nationale ploeg zal aantreden tijdens de Copa America in de Verenigde Staten. Op 7 juni spelen de Argentijnen hun eerste match tegen titelhouder Chili. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier